Bohumín přišel o válcovnu, bez práce je 160 lidí

Bohumín – Železárny a drátovny v Bohumíně ukončily dnes výrobu ve své válcovně. O práci tak rázem přijde až 160 jejích zaměstnanců. Vedení společnosti jim začalo rozdávat výpovědi. Rázně tak odpovědělo na požadavky odborů, které chtějí, aby propouštění, jež pokračuje už déle než měsíc, skončilo. V železárnách a válcovnách od počátku listopadu platí stávková pohotovost, odbory ji vyhlásily poté, co firma rozdala asi 200 výpovědí a navíc pozastavila vyplácení mezd.

Podle vedení dnešní ŽDB Group, která se má s novým rokem rozdělit na několik samostatných firem, byl provoz bohumínské válcovny dlouhodobě ztrátový, proto padlo rozhodnutí o jejím uzavření. Zaměstnanci válcovny ale skončí na ulici. Ne všem přitom bude muset vedení dát výpověď, protože jim vypršela smlouva na dobu neurčitou. Ostravský úřad práce zatím nezaznamenal, že by se prudce zvýšila nezaměstnanost. „Někteří třeba přejdou jinam nebo mohou jít na nemocenskou, takže do evidence úřadu přijdou později,“ řekla Vladana Piskořová z pracovního úřadu.

Odborářskému předákovi Jiřímu Jaškovskému zakázala dozorčí rada společnosti ŽDB hovořit se zástupci zpravodajských médií. Už dřív ale Jaškovský uvedl, že se rozhodnutí o uzavření válcovny odboráři nediví. „Několik let přinášela obrovské ztráty, za poslední léta až 360 milionů korun. Tam nebyla žádná perspektiva,“ řekl. O další osud podniku ale mají odboráři velké obavy. Samotný zákaz vyjadřování potom vyvolal redakci celostátních odborů. Podle předsedy svazu Kovo Josefa Středuly se v zemi nic podobného za posledních 22 let nestalo.

Stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily na konci října, stále trvá. Je ale možné, že ji odboráři brzy odvolají. Situací se budou zabývat na konferenci v tomto týdnu. Odborům se sice nelíbí propouštění, ale stávkou hrozí především kvůli porušování kolektivní smlouvy, které se projevilo nevyplacením části mezd. Vedení firmy ale na začátku měsíce slíbilo, že lidé během listopadu peníze dostanou.

Hutní společnost ŽDB Group vyrábí ve svých devíti závodech široký sortiment výrobků – ocelové dráty, kotle, radiátory, lana, odlitky nebo pružiny. Více než polovinu výrobků vyváží. Loni dosáhla ŽDB Group rekordního zisku 958 milionů korun a celkových tržeb 5,6 miliardy korun, což bylo o 16 procent více než v předcházejícím roce. Zaměstnávala 2 114 lidí, oproti roku 2009 to bylo o 109 méně. Průměrná mzda ve firmě loni činila 23 221 korun.