Volební maratony v Bohách i Jiřetíně definitivně skončily

Bohy/Horní Jiřetín – Složení obecních zastupitelstev v Bohách na Plzeňsku i Českém Jiřetíně na Mostecku je definitivní. Soudy zamítly stížnosti poražených sdružení na neregulérnost hlasování, v obou obcích se letos v říjnu komunální volby konaly už potřetí. Soud však drobně zkorigoval jiřetínské výsledky – sesadil zastupitelku Růženu Kluberovou, která měla trvalý pobyt v obci zapsaný jen formálně.

Jiřetínská opozice potřetí už zastupitelstvo nepoloží

Český Jiřetín se dosud lišil od jiných míst, kde soudy nařídily opakování voleb kvůli neregulérnosti předchozího hlasování. První volby loni v říjnu i jejich první opakování proběhly sice regulérně, ale dopadly nerozhodně. Opozice získala v sedmičlenném zastupitelstvu tři hlasy, které složila, a tak se muselo hlasování podle zákona opakovat. Poslední volby letos 22. října však v Českém Jiřetíně ovládla SNK – Za obec krásnější, která získala pět mandátů, zatímco opoziční SNK pro rozvoj obce Český Jiřetín jenom dva, a tak už nemohla zastupitelstvo snadno položit.

Poražené uskupení si ale u soudu stěžovalo, že ve volbách hlasovali i chataři, kteří se na poslední chvíli přihlásili k trvalému pobytu. Ve stížnosti opoziční zastupitelé žádali také zneplatnění zvolení Růženy Klubertové do zastupitelstva. Krajský soud jim v tomto bodě dal za pravdu. „Růžena Klubertová ve svém vyjádření výslovně uvedla, že v době voleb nežila a ani v současné době nežije na adrese svého formálního trvalého pobytu, nýbrž fakticky žije v obci Horní Ves,“ napsal krajský soud v odůvodnění svého rozhodnutí. Odvolanou zastupitelku ale nahradí náhradnice z SNK – Za obec krásnější Věra Saganová, a tak opozice nedostane příležitost vyvolat další volby.

Obyvatel v Bohách už nepřibylo, soud tak výsledky nezrušil

V Bohách naopak od počátku šlo o to, zda byli všichni voliči regulérně přihlášeni. Loni v říjnu podle rozhodnutí krajského soudu přihlásilo jedno z kandidujících uskupení neregulérně nové občany, při opakovaných volbách letos v květnu tak zase učinila konkurence. Soud proto výsledky obou hlasování zrušil. Volby z letošního října však už jsou podle něj platné. Rozhodnutí podepřel soud tím, že se od květnových voleb počet obyvatel Bohů nezvýšil, zatímco předtím vzrostl z původních 90 na 130. „Obec je od loňského října bez zastupitelstva, je paralyzovaná v rozhodováních. Občané mají právo na zastupitelstvo, které pracuje pro obec,“ zdůvodnil konečný verdikt soudce Václav Roučka. Obec a její obyvatelé podle něj nemohou navždy nést „dědičný hřích“ někdejšího porušení pravidel svobodné soutěže politických stran.

Poslední hlasování, které nakonec už platí, přineslo v sedmičlenném zastupitelstvu pět křesel dosud opozičnímu uskupení kolem Lenky Havlíčkové. Sdružení dosavadního starosty Antonína Levého, který kvůli manipulaci s hlasy stanul tento měsíc před soudem, připadla zbylá dvě místa v zastupitelstvu. Levého lidé požadovali další opakování voleb. Po prohraných volbách z letošního října opět lidé kolem Levého požadovali prohlášení voleb za neplatné. Argumentovali i tím, že přihlášení občané jsou mnohdy příbuznými kandidátů druhého sdružení, aktivně se neúčastní života v obci, trvale tam nežijí ani neposílají děti do školy. Poukazovali i na to, že například v jednom domě je přihlášeno 14 dospělých a čtyři děti.