Čunek jde do boje o zlínského hejtmana

Zlín - Kandidátku lidovců pro krajské volby v příštím roce povede senátor a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Dnes o tom rozhodli účastníci krajské nominační konference strany ve Zlíně. Kromě kandidatury na hejtmana bude Čunek na Vsetínsku obhajovat i post senátora. V sobotu schválili kandidátku do krajských voleb jako první sociální demokraté. Povede je hejtman Stanislav Mišák. Ostatní politické strany kandidátku teprve chystají.

Čunek v tříkolové volbě postupně porazil stávajícího hejtmanova náměstka Jindřicha Ondruše, náměstka zlínského primátora Miroslava Kašného a místostarostu Ostrožské Nové Vsi Pavla Botka. Lidovci v kraji podle bývalého předsedy nepůjdou do koalice za „každou cenu“. „Radši budeme v dobré opozici než ve špatné koalici,“ uvedl Jiří Čunek. V krajském zastupitelstvu nyní nezasedá, byl však jeho členem dvě předchozí volební období od roku 2000 do roku 2008. Neusedl ani mezi zastupitele Vsetína, města, které ho proslavilo, a to i přesto, že v loňských komunálních volbách získal nejvíce preferenčních hlasů.

Kromě současného hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) o dalších protikandidátech Čunka v boji o nejvyšší krajské křeslo zatím není jasno. Dá se ale očekávat, že ODS do voleb opět povede nynější náměstek hejtmana Libor Lukáš, který už dříve posbíral okresní nominace ve Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži.

Strany velkou koalici ve Zlínském kraji odmítaji

Ve Zlínském kraji léta vládne velká koalice ČSSD a ODS. V nynějším i minulém volebním období dvě velké strany doplňovali právě lidovci. V roce 2004 se stal hejtmanem Lukáš z ODS, která volby vyhrála s 16 mandáty. Minule se role obrátily a v čele kraje stanul Mišák z ČSSD, která získala 18 křesel. Lukáš se stal jeho statutárním náměstkem.

Zástupci šesti politických stran podepsali v září výzvu proti vzniku velké koalice na zlínském krajském úřadě po příštích volbách. Výzvu podporují Starostové a nezávislí, TOP 09, M.O.R. - hnutí za Morální Očistu Radnice, Strana práv občanů - zemanovci, Zlínské hnutí nezávislých a Strana zelených. Nejde ale o koaliční dohodu, do voleb zatím jdou spolu jen TOP 09 a STAN. Výzva je otevřená i dalším stranám.

Jiří Čunek byl od roku 1998 do února 2007 vsetínským starostou, v říjnu 2006 se stal senátorem, od prosince 2006 do května 2009 byl předsedou KDU-ČSL. Do popředí zájmu médií se dostal v říjnu 2006, kdy jako starosta Vsetína vystěhoval neplatiče a další romské rodiny z rozpadajícího se domu v centru do kontejnerových domů na okraji města. Od konce roku 2006 byl Čunek vyšetřován pro podezření z korupce. Policie jej podezírala z toho, že jako starosta vzal v roce 2002 úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Kauzu nakonec odložil státní zástupce. Čunek vždy vinu odmítal. Obvinění se opíralo o znalecký posudek, který sama policie později označila za nekvalitní a zkreslený.