Pardubický měřicí vůz je mimo provoz, město na něj nemá

Pardubice - Lidem v Pardubicích se výrazně ulehčilo. Oproti minulému týdnu se tam dýchá daleko líp. Průběžné informace o smogu město mělo ze dvou stálých meteorologických stanic. Do ulic ale oproti očekáváním nevyjel měřicí vůz Zdravotního ústavu. Na jeho provoz totiž nejsou peníze. Přitom právě pojízdná laboratoř se dostane všude a dokáže zjišťovat stav i tam, kde je situace nejhorší.

Bývaly doby, kdy pojízdný měřicí vůz měřil kvalitu ovzduší každý den a měnilo se i stanoviště měření. Město za jeho služby platilo půl milionu ročně a přispíval i stát. Tomu je konec. „Ten měřicí vůz si na sebe musí vydělat. Za peníze, které jsou v současné době k dispozici, se udělají jen ta měření, na která peníze jsou,“ přiznává Vladimír Kraják ze zdravotního ústavu v Hradci Králové. 

O smogu se dnes Pardubice dozvídají ze dvou automatických měřících stanic. Bez informací z pojízdné laboratoře se musejí obejít. „Určitě bychom informace z pojízdné laboratoře uvítali, protože bychom mohli rychleji informovat například školy a školky, jestli je vhodné vyjít ven, nebo zůstat radši ve školce,“ vysvětluje starosta Městského obvodu Pardubice 2 Jiří Srbek. 

Například lokalita u Zelené brány patří k nejrušnějším částem Pardubic, kde měřící stanice často měřívala. Lidí jí však v těchto místech již dlouho neviděli. Problémem jsou nejen peníze, ale i chybějící připojení do elektrické sítě. Pojízdná měřící stanice má totiž vadné baterie. Sto dvacet tisíc korun na nové zdravotní ústav nemá. „Těžko získáváme zakázky a tím pádem ubývá i prostředků na to, abychom mohli obnovovat nebo renovovat ten měřicí vůz,“ uvádí Vladimír Kraják. 

Výsledky pojízdné laboratoře v Pardubicích už dříve prokázaly, že špatné ovzduší pramení hlavně z přetížené dopravy. „Dokud nebudou obchvaty Pardubic, tak nejsme schopni z centra města auta vymístit,“ upozorňuje pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.  

Lepší podmínky pro sledování kvality ovzduší by mohl přinést společný podnik ministerstev zdravotnictví a životního prostředí, který počítá s modernizací měřicích stanic, včetně těch mobilních. I tyto plány jsou ale závislé na penězích.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)