Státní úředníci mají od starosty Chudenic zakázaný vstup

Chudenice - Zákaz vstupu na úřad a do obecních budov vydal tamní starosta, kterému už došla trpělivost. Úřady prý totiž přicházejí se stále absurdnějšími požadavky. Státní úředníci teď podle něj mohou do Chudenic jen na požádání a zaměstnanci jim nesmějí podávat žádné informace o chodu a aktivitách obce. Samospráva se hájí tím, že ji stát šikanuje a opakuje tak argument, který před lety použily Jindřichovice na Frýdlantsku.

Pokutu 100 tisíc korun může dostat státní úředník, který by chtěl neplánovaně navštívit městský úřad v Chudenicích. Ke vstupu do prostor úřadu teď potřebuje povolení. Žádost o něj musí zaslat na adresu městyse minimálně měsíc předem. „Zákaz vstupu státním úředníkům do budovy úřadu v Chudenicích byl v podstatě reakcí na nesmyslné a šikanizující praktiky zaměstnanců finančního úřadu v Klatovech, potažmo v Plzni,“ uvedl starosta.

Začalo to běžnou návštěvou finančního úřadu, který v Chudenicích kontroloval řádné využití dotací na stavbu dětského hřiště. Nakonec to skončilo zákazem vstupu všem státním úředníkům do prostor úřadu městyse a nemovitostí v majetku Chudenic. Úřednice prý chtěly vidět drenáže, které jsou zakopány metr pod dětským hřištěm. „Chtěli zkontrolovat existenci drenáží, tu nelze zkontrolovat jinak, než že je vykopete, to jsem odmítl,“ řekl David Klíma, starosta Chudenic. „Úřednice vykopání drenáží nežádaly. Žádaly vysvětlení k parametrům, které vyplývaly z dohody o poskytnutí dotace,“ uvedla Jitka Ježková, mluvčí finančního ředitelství v Plzni.

Reportáž Jana Dvořáka a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle příkazu starosty by se teď měli úředníci na kontroly a návštěvy hlásit předem, jinak se s nimi nikdo nebude bavit. „V praxi to funguje tak, že se musí zaměstnanci státní správy ohlásit 30 dnů předem, musí požádat o vstup. My zhodnotíme, zda k tomu mají nárok, zda se nám s nimi vůbec chce komunikovat, protože mnohdy ta komunikace je o nesmyslech,“ dodává starosta. „Otázku oprávněnosti vstupu státních úředníků na obecní úřad krajskému úřadu Plzeňského kraje nepřísluší řešit,“ sdělila Petra Jarošová, mluvčí krajského úřadu Plzeňského kraje.

Finanční úřad ale na příkaz starosty nebude brát zřetel a kontroly bude provádět stejně jako dosud. „Pracovníci finančního úřadu běžně postupují v souladu s daňovým řádem,“ dodala Ježková. Starosta tvrdí, že nařízení zruší pouze v případě, když úředníci přestanou mít absurdní požadavky.

Proti byrokracii se před osmi lety postavil i starosta Jindřichovic pod Smrkem

Obec na Liberecku zakázala státním úředníkům vstup do obce vyhláškou a stanovila dokonce ceník za čas, který musí radní těmto úředníkům věnovat. „Neustále přibývalo agendy, neustále přibývalo nároků,“ řekl Petr Pávek, bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem. Jindřichovická vyhláška platila rok a půl, potom ji zrušil Ústavní soud. „Předmětné vyhlášky v sobě obsahovaly několik nepochybně jak protiústavních, tak protizákonných ustanovení,“ okomentoval tehdy rozhodnutí Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu. Nařízením starosty Chudenic se ale Ústavní soud zabývat nebude. Jeho generální sekretář ho prohlásil za úsměvný dokument, který nemá žádnou váhu a není právně vymahatelný.

Bývalý starosta Jindřichovic, který z politiky odešel, žije na farmě a živí se zemědělstvím, snahu svého kolegy z Chudenic podporuje. „Já jsem rád, že se čas od času objeví někdo, kdo tu iniciativu uchopí, mně to připomíná Robina Hooda, který říkal, že se musí povstat znovu a znovu a znovu, dokud se z ovcí nestanou lvi,“ říká.