Liberec šetří a redukuje dopravní spoje

Liberec - Po Liberci jezdí méně autobusů a tramvají, město totiž šetří. Dopravní podnik zrušil osm procent spojů a v půlmiliardovém ročním rozpočtu tak ušetří až deset milionů. Cestující si ale na zastávkách postojí déle a také si už stěžují. Redukci kritizuje i opozice. Kdyby spoje nestačily, dopravní podnik je posílí.

Dopravní podnik prodloužil intervaly spojů mimo ranní špičku o dvě minuty. Tramvají tak jezdí o 15 procent méně a autobusů o 7 procent méně než dříve. Podniku už v souvislosti se změnami v dopravě přišlo 25 připomínek. „Snažíme se, aby to byl kompromis. Úpravy byly vytipovány i na základě dlouhodobých průzkumů,“ řekl Luboš Wejnar, generální ředitel libereckého dopravního podniku.

Opozice redukci spojů kritizuje a obává se, že lidi z autobusů a tramvají přesednou do aut. „Redukce jednoznačně povede ke zhoršení kvality veřejné dopravy v našem městě,“ říká zastupitel Liberce Jan Korytář. Magistrát redukci obhajuje. Město musí šetřit a dopravní podnik dostane příští rok dotaci o 15 milionů korun nižší než letos. „Je jasné, že když se snižují rozpočty dopravního podniku, byť to snížení je velmi malé, tak se to nějak projevit musí,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek primátorky Liberce pro ekonomiku. V novém roce cestující pocítí ještě jednu změnu a sice zdražení. Místo 16 korun zaplatí za jízdenku o dvě koruny více.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)