Vybavení kutnohorské nemocnice míří do dražby

Kutná Hora - Přístroje, nábytek, počítače a další část movitého majetku kutnohorské nemocnice jdou do dražby. Podle insolvenčního správce je to možnost, jak uspokojit alespoň část věřitelů. Společnost Nemocnice Kutná Hora, která zařízení v minulosti provozovala, je totiž v konkurzu. Středočeský kraj přislíbil kutnohorské nemocnici finanční injekci 14,5 milionu korun, než proběhne tendr a nové vybavení se nakoupí, potrvá ale zhruba 3 měsíce.

Ve skladu už čeká na dražbu několik lůžek, pryč jich půjde přes padesát. Stejně tak i rentgen nebo třeba vybavení ředitelny. Postele zatím půjčí nemocnice v Kladně, zbytek vybavení další oblastní nemocnice. Třeba rentgen bude muset na tuto dobu omezit provoz. „Budeme muset pracovat místo na dvou pracovištích na jednom,“ komentovala situaci ředitelka Nemocnice Kutná Hora Alice Opočenská.

Věci, které jdou v prosinci do aukce, si mohla nemocnice koupit. Podle ředitelky ale byly ale moc drahé, znalec je ocenil na 4 miliony. „Pro nás byla vzhledem ke stáří těch movitých věcí a vzhledem ke skutečnosti, že ne všechny potřebujeme, skutečně velice vysoká,“ dodala Opočenská.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zadluženou městskou nemocnici, kterou provozovala společnost Nemocnice Kutná Hora, vloni od radnice bezúplatně převzal Středočeský kraj a zařízení teď spadá pod oblastní nemocnici Kolín. Dluhy ale zůstaly. Insolvenční správce už podal žalobu na město i kraj. Celkovou škodu, podle něj, znalecký posudek vyčíslil na víc než 100 milionů.

Město s tím ale nesouhlasí. „Domnívám se, že ta škoda, jestli vůbec vznikla, je silně nadsazená. Podle mé laické úvahy by mohla dosahovat řádově desítek milionů,“ uvedl místostarosta Kutné Hory Jiří Franc. Insolvenční správce považuje převod nemocnice za nezákonné vyvedení majetku. Město i kraj teď nechávájí celou záležitost na právnících a rozhodnutí soudu.