V Krušných horách proběhla cvičná evakuace lanovky

Krušné hory - Desítky hasičů a horských záchranářů dnes v Krušných horách nacvičovaly evakuaci lidí z lanovky. Vlastní vycvičenou záchrannou skupinu musí mít i sám provozovatel lyžařského areálu. Nařizuje to vyhláška, podle které se lyžaři musí dostat do bezpečí nejpozději do dvou hodin.

„Cílem je prověřit, jak rychle se jednotky požární ochrany dostanou sem k lanovce v druhé fázi spolupráce s horskými záchranáři,“ uvedl mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal. Postup záchranných prací se řídí evakuačním plánem lanovky, který stanovuje vyhláška ministerstva dopravy. Podle ní musí mít každý provozovatel lanovky i vlastní záchranné týmy. „Lanovka je rozdělená na tři segmenty a každý ten tým má za úkol sundat zhruba kolem sedmi sedaček. Do 120 minut by měli být všichni lidé dole,“ řekl Bohumil Havel, náčelník lanové dráhy Stříbrná–Bublava.

Záchranář se k pasažérům dostane pomocí kladky, kterou zavěsí na nosné lano. Potom jim navlékne speciální popruhy a spustí je dolů. Lidé by v podobných situacích měli zachovat klid a vyčkat na pokyny záchranářů. „Oni se bojí, je třeba k nim přistupovat individuálně, více je zajišťovat a hlavně mluvit na ně,“ říká lezec z HZS Cheb Miroslav Londýn.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Jak důležité je dostat se dolů včas, poznal i pan Václav Maulen z Karlových Varů. Před čtyřmi roky uvízl na pět hodin v kabinkové lanovce v Rakousku. „Byl to kritický moment, venku minus 16, 17 stupňů, v tu chvíli si uvědomíte, že i když žijeme ve 21. století, tak na tu mimořádnou situaci nebyli skoro vůbec připraveni,“ vzpomíná Maulen. Hasiči chtějí stejnou akci vyzkoušet letos ještě jednou na nové sedačkové lanovce na Klínovci. Náročné záchranné práce budou trénovat každý rok.