Pozůstalí obětí heparinového vraha zůstávají zatím bez odškodnění

Havlíčkův Brod - Nemocnice v Havlíčkově Brodě dosud nemusela platit žádné odškodné, které po ní požadují příbuzní obětí sériového vraha Petra Zelenky. Ten v roce 2006 podal sedmnácti pacientům silnou dávku léku heparin na ředění krve, sedm z nich zemřelo. Pozůstalí požadují odškodné až deset milionů korun.

Před pěti lety tehdejší zdravotník nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka podal třikrát heparin manželce pana Horáka. Šestapadesátiletá žena zemřela, ale heparin to podle expertů nezavinil. „Já se stejně domnívám, že zemřela na následky heparinu. Protože při jejím zdravotním stavu to podání určitě nepomohlo,“ je přesvědčen Vlastimil Horák. „Žalobce se domáhá částky jednoho milionu korun, protože má za to, že došlo k zásahu do jeho rodinného života a práva na soukromí a cítí se velice postižen,“ dodala Horákova právní zástupkyně Alena Víchová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Za sedm vražd a deset pokusů pacienta zabít si Petr Zelenka odpykává doživotní trest vězení. „I když chápeme těžkou situaci v rodině žalobce, tak z toho nelze vyvodit, že jsme nějak zanedbali naše povinnosti, naopak. Primář Longin byl první, kdo dal podnět k tomu, aby se věcí zabývala policie. Bylo pro nás těžké vůbec pomyslet, že by mezi zdravotníky mohl být vrah,“ vyjádřil se k případu zástupce nemocnice Havlíčkův Brod Jan Mach.

Soudy do této chvíle podobné žaloby, které podali lidé z rodin pěti obětí, zamítly nebo o nich nerozhodly. „Za to, že Zelenka vraždil, nemocnice nemůže nést odpovědnost,“ uvedla soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Věra Adámková. Pan Horák se rozsudek hradeckého soudu dozví 29. listopadu. Advokát nemocnice Mach vyjádřil pozůstalým lítost a vzdal se práva na náhradu nákladů řízení.