Vzduch se opět špiní, na Třinecku vyhlášeno upozornění

Ostrava – Signál upozornění je po třídenním zlepšení kvality vzduchu opět vyhlášen na Třinecku v Moravskoslezském kraji. Koncentrace polétavého prachu, kterého by nemělo být více než 50 mikrogramů na metr krychlový, dosáhla v Třinci ve čtyřiadvacetihodinovém průměru hodinových hodnot 156 mikrogramů, nad limitem se ale pohybují i měření na dalších stanicích Českého hydrometeorologického ústavu v Moravskoslezském regionu. Znečistěn zůstává také vzduch v Ústeckém kraji, kde upozornění na smog platí nepřetržitě už od minulého týdne, nad limitem jsou celodenní průměry také na většině pražských stanic nebo v Kladně a Mladé Boleslavi.

Celé území Moravskoslezského kraje vydrželo bez smogu pouze od pondělí, kdy bylo odvoláno upozornění na Ostravsku a Karvinsku. Na Třinecku potom byl poměrně čistý vzduch od neděle. Teď je smog zpět. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by měli být venku opatrní a nenamáhat se, aby se nezadýchali. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Meteorologové však požádali řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi i celé Evropě. Vdechování zvýšeného množství znečišťujících látek nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často ho zhorší, především u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Organismus je míň odolný a lidé snadněji mohou onemocnět virovou či bakteriální infekcí. Především na podzim a v zimě je vhodné zvýšit přísun vitaminů, zejména vitaminu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným místům.