Pec nemá peníze na novou lanovku na Sněžku

Pec pod Sněžkou – Stavbu nové lanovky na Sněžku potkala v krátké době už druhá komplikace. Město Pec pod Sněžkou, které stavbu financuje, nemůže sehnat peníze, upozornil deník Mladá fronta Dnes. Ačkoli většinu nákladů pokryje evropská dotace, zbytek je stále tak vysoký, že v rozpočtu krkonošského města na něj není dost prostředků a Pec si musí půjčit. Do výběrového řízení na poskytnutí úvěru se však nikdo nepřihlásil. Radnice proto připravuje nový tendr a doufá, že se jí podaří sehnat peníze do jara. Na jaře také začne stavba nové lanové dráhy, dodavatel sice chtěl betonovat patky nových sloupů už v říjnu, kvůli technickým problémům ale zahájení prací odložil.

Pec pod Sněžkou si chce na stavbu nové kabinkové lanovky půjčit 70 až 90 milionů korun. Nikdo, kdo by je chtěl městu nabídnout, se ale do výběrového řízení nepřihlásil. Podle starosty Alana Tomáška se zřejmě bankám zdály podmínky tendru příliš přísné. Problematický mohl být například předpoklad splátek nanejvýš pěti milionů korun ročně. Představovalo to přes 20 let splácení. „Někteří zájemci se nám sice ozvali, ale do výběrového řízení se nikdo z nich nepřihlásil,“ přiznal starosta.

Radnice připravuje nové výběrové řízení, které bude podle starosty podstatně jednodušší. Město pouze vypíše částku, kterou od banky chce a podmínky splácení nechá na samotných zájemcích. „Počkáme, co nám banky samy nabídnou,“ uvedl Tomášek. Dodal, že momentální nedostatek peněz stavbu nové lanovky nezdrží. Práce na ní začnou až na jaře poté, co roztaje sníh. Do té doby by mělo být dokončeno i nové výběrové řízení.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Městu přijde vhod odklad začátku prací na trase lanové dráhy, který minulý týden oznámila stavební firma BAK. Původně chtěla už v říjnu začít betonovat patky sloupků pro novou lanovku, ale dělníci zjistili, že by tak narušili starý elektrický kabel, který přitom měl podle plánů vést docela jinde. Protože zatím nebylo možné kabel přerušit ani stavět patky sloupů jinde, odložila stavební firma začátek prací o půl roku.

Stávající dvousedačkovou lanovku z konce 40. let z Transporty má na trase Pec pod Sněžkou – Růžová hora – Sněžka nahradit kabinková lanovka od Leitneru. Starou lanovku čeká poslední zimní sezona, po ní zřejmě skončí provoz horního úseku na Sněžku, na Růžovou horu se poslední cestující svezou v létě. Nová dráha zahájí provoz v roce 2014. Její stavba bude stát 299 milionů korun, z nich 230 milionů poskytne Evropská unie, zbytek musí dát dohromady Pec pod Sněžkou.