Vorálek po třiceti letech opouští policii, je unavený z poměrů ve sboru

Ústí nad Labem - Šéf policie v Ústeckém kraji Jiří Vorálek na konci listopadu opustí svoji funkci. Nejdéle sloužící krajský policejní šéf a svého času jeden z kandidátů na post policejního prezidenta je unavený z poměrů ve sboru, dnes to i potvrdil ve Studiu ČT24. Problém spatřuje hlavně v reformě, která se pro Policii ČR zavedla. Negativně pohlíží především na pokles pracovní výkonnosti elitní části služby kriminální policie. Policie navíc podle něj dostává prostředky, které jsou pro její činnost nedostatečné.

Na začátku letošního roku byl právě Vorálek jedním ze tří vážných kandidátů na místo policejního prezidenta, jímž se nakonec stal Petr Lessy. Odchod Vorálka má, podle jeho slov, hlavně osobní důvody. „Dlouhodobě se vytvořil systém, kdy policie dělá mnoho činností, které by ani dělat nemusela. Nejprve by se mělo stanovit, co policie dělat nebude, a teprve pak by se měly rozpočtové prostředky krátit,“ řekl Vorálek.

Vorálek od policie odchází po třiceti letech

Podle něj se z roku na rok v podmínkách české policie nic nezmění. „Když chce někdo velmi výrazně snížit rozpočet policie, tak je naprosto jasné, že se to musí dotknout personálu. Nynější plánované škrty totiž neznamenají, že neubudou policisté pouze v kancelářích, ale úplně,“ dodal šéf policie v Ústeckém kraji.

Rozhovor s Jiřím Vorálkem (zdroj: ČT24)

Policista Jiří Vorálek má právní vzdělání, dlouhodobě pracoval jako kriminalista. Svoji policejní kariéru začínal v Mostě na tamním okresním úřadu vyšetřování, později tento úřad v Mostě vedl. Stal se také vedoucím krajského úřadu vyšetřování a nakonec severočeským policejním ředitelem. Za týden ale od policie po třiceti letech odchází. „Domnívám se, že v tuto chvíli od policie odešlo už mnoho lidí. To se dotklo primárně základní úrovně, tedy útvaru na okresní úrovni. Pokud chceme najít ještě nějaké úspory, aby se to už nedotklo takzvaného přímého výkonu služby, tak se nutně musíme pokusit najít úspory v prvním kroku na policejním prezidiu a ve druhém kroku na krajských ředitelstvích,“ vyslovil se Vorálek.