Sériový žhář z Liberecka může jít do vězení až na 8 let

Liberec – Jednatřicetiletý muž, který je podezřelý z mnohonásobného založení požáru v obytných domech v centru Liberce, byl v pondělí obžalován. Liberecká státní zástupkyně tak v pondělí oficiálně otevřela soudní případ nechvalně proslulého „Libereckého žháře“, jenž má zřejmě na svědomí celkem 24 domovních požárů. Podle mluvčího Okresního státního zastupitelství je navíc obžalován za držení dětské pornografie a distribuci pervitinu. Za to mu hrozí až 8 let vězení.

Pachatel si vybíral neuzamčené objekty převážně v centru a blízkém okolí centra Liberce. Požáry zakládal většinou ve společných prostorách a využíval k jejich založení předměty, které byly v domech odložené nebo pohozené, například letáky, krabice, ale i věci, které měli nájemníci na chodbách. Vážné zranění při požárech neutrpěl nikdo. Někteří lidé se ale nadýchali zplodin.

Série žhářských útoků v obytných domech obyvatele Liberce děsila od května 2010 do letošního března. Muž při nich ohrozil desítky lidí. Policie dokonce musela vytvořit speciální tým, kterému se v březnu podezřelého podařilo dopadnout.

Za informace k dopadení žháře Liberec vypsal 30 tisíc

„Dosud bezúhonnému muži, jemuž znalci diagnostikovali mnohočetnou poruchu sexuální preference se sexuální vazbou na motivaci ohněm, nyní hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let,“ uvedl Hořín. Dodal, že nyní případ zamíří před Okresní soud v Liberci.

Muž byl zadržen 24. března. Během celého vyšetřování byl ve vazbě. „K motivu svých činů se v jeho průběhu nevyjádřil,“ uvedla dnes krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Zadržení a také obvinění pachatele bylo velmi složité a důkazně náročné. Liberecký magistrát dokonce vypsal finanční odměnu 30 tisíc korun za informace, které by mohly k jeho zadržení vést.