Ústecký kraj váhá s dalším rušením škol, ač mu dosud vydělalo miliony

Ústí nad Labem – Vedení Ústeckého kraje je spokojeno s ekonomickým výsledkem svého programu rušení středních škol. Přesto váhá s dalším pokračováním, koaliční ODS přišla s kritikou způsobu tzv. slučování, kdy se podle některých radních spojují instituce, které lze sloučit jenom těžko. Přesto od roku 2004, kdy rušení středních škol začalo, získal kraj do své pokladny téměř 64 milionů korun, když ušetřil za provoz a nájem a vydělal prodejem budov, které mu patřily. Počet škol chce kraj postupně snížit zhruba na 44. V posledních sedmi letech už opustil 78 budov, ještě v roce 2006 provozoval 86 středních škol. Slučování zdůvodňuje region prudkým poklesem počtu žáků.

Nejvíce peněz zůstalo po rušení středních škol v pokladně Ústeckého kraje díky poklesu provozních nákladů. „Za náklady na provoz a údržbu uvolněných objektů bylo od roku 2004 uspořeno celkem 30,3 milionu korun,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková. Téměř dvacet milionů potom region vydělal, protože ze 78 opuštěných školských budov 46 prodal. Kraj se také vzdal 18 pronajatých budov, čímž podle mluvčí ušetřil 13,7 milionu korun.

Rušení škol se však nelíbí jejich zaměstnancům, studentům a také jejich rodičům. V Litoměřicích a Roudnici nad Labem tak protestují proti spojení svých středních škol, roudnická radnice dokonce uvažuje o tom, že raději bude svoji průmyslovku provozovat sama. Přijít o gymnázia nechtějí ani Děčín, Rumburk nebo Klášterec nad Ohří.

Odpůrci dalšího rušení středních škol našli nečekanou podporu u koaliční ODS, která přitom celý program zahájila. Radní Radek Vonka však na posledním jednání krajského zastupitelstva navrhl, aby kraj dosavadní slučování škol do konce roku znovu zhodnotil. „Rádi bychom se s partnery za ČSSD potkali u stolu a zhodnotili dosavadní slučování škol v Ústeckém kraji. Mnohdy se totiž slučují školy, které k sobě nemají odborně blízko,“ řekl radní.