V Českých Budějovicích odhalili další tajemství katedrály

České Budějovice – Archeologové objevili během prací na katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích skrytou hrobku s neznámými kosterními pozůstatky. Studenti přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity tam už odebrali vzorky a nyní budou zjišťovat, kdo je v katedrále pohřben.

Hrobky v katedrále se otevíraly po více než čtyřiceti letech. O dvou archeologové věděli, o té třetí ale ne. „Jedna z těch tří byla opravdu velkým překvapením pro všechny,“ potvrdil duchovní Zdeněk Mareš z děkanství u kostela sv. Mikuláše České Budějovice. Sonda ukázala, že hrobka je poničená a kosterní pozůstatky v neutěšeném stavu. Poškodila je totiž povodeň z roku 2002. Rozhodli se proto hrobku otevřít. „V jednotlivých prostorách byly změti zbytků rozpadlých dřevěných rakví a samozřejmě lidských kostí,“ uvedla archeoložka Zuzana Thomová z Jihočeského muzea.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Kdy tu ale byli lidé pohřbeni a kdo jsou, archeologové nevědí. Pouze odhadují, že nejstarší pozůstatky mohou být z doby baroka. „Do katedrály se tady pohřbívaly významné osobnosti města nebo dobrodinci katedrály,“ podotkl Zdeněk Mareš a Zuzana Thomová doplnila: „Byly vyjmuty některé předměty, aby pohřby mohly být datovány. Různé svátostky, různé křížky z růženců.“

Víc o životě a smrti lidí, kteří jsou zde pohřbeni, prozradí až antropologický a DNA rozbor. Výzkumníci Jihočeské univerzity odebírají z každé lebky vzorky zubů, ty pak budou několik měsíců zkoumat. „Budeme extrahovat bakteriální DNA a pomocí metod molekulární biologie budeme identifikovat možné patogeny, kterými tito lidé trpěli,“ vysvětlil zástupce vedoucího výzkumu Patrik Kilián z Jihočeské univerzity.

Katedrála svatého Mikuláše je uzavřena od června, archeologický výzkum tu nyní končí. Rekonstruovat se ale bude ještě rok a půl.