Obnovený most má vrátit Hřensku turisty

Hřensko (Děčínsko) – Přes řeku Kamenici v Hřensku opět vede silniční most. Nahradil provizorní konstrukci, která tok překlenovala od loňských povodní, které strhly původní most. Protože na provizorium nesměly autobusy, v Hřensku a sousedních soutěskách v letošní sezoně ubylo turistů. Od nového mostu za 30 milionů korun si proto město a místní podnikatelé slibují, že jim opět vrátí zlaté časy.

Most přes Kamenici byl v Hřensku slavnostně otevřen v poledne. Jeho přínos však bude znát spíše až příští rok. V letošní letní sezoně ubylo turistů, zejména těch organizovaných. Přes provizorní přemostění nesměly jezdit autobusy a zdlouhavé objížďky podle hřenského starosty Josefa Černého leckoho odradily. „Cestovky nám rušily zájezdy, návštěvu soutěsek – a ještě nám při tom stihly vynadat, že tady nemohou jezdit,“ postěžoval si starosta. Na nový most už autobusy mohou, a tak se opět rychle dostanou od polabské státní silnice k soutěskám.

Místní však musí doufat, že stavba do té doby vydrží. Kyby totiž například tající sníh způsobil obzvlášť velkou povodeň, může být Hřensko – takřka stoprocentně závislé na turistickém ruchu – v létě opět bez klíčového mostu. Jestliže však přijde povodeň menší, most by jí měl díky své konstrukci odolat. „Základy nejsou pouze položeny jenom na skále, ale jsou pomocí ocelových vrtaných trub přikotveny ke skalnímu podloží,“ poukázal projektant Jan Komanec.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Že další povodeň přijde, je jisté. Hladina stoupá v Hřensku zhruba jednou za dva roky. Povodně proto spolykají většinu peněz, které ve městě zanechávají turisté. „Peníze, které obec vydělá na soutěskách a na provozu, se vracejí do staveb, které se po povodních realizují,“ uvedl starosta Černý. Hřensku chybějí protipovodňové zábrany a nejspíš nikdy nevzniknou. Podle odborníků nelze postavit bariéry v úzkém a hlubokém údolí, kde Hřensko leží.