Největší budějovickou kasárnu nechalo město strhnout

České Budějovice – Bývalé kasárny Čtyři dvory, největší, které byly v Českých Budějovicích, jdou k zemi. Demoliční firma postupně zbourá jedenáct budov, které radnice před deseti lety převzala od armády. Měla s nimi velké plány, ale neuskutečnila je. V chátrajících kasárnách žili pouze bezdomovci. Místní sdružení ale budějovickou radnici kvůli demolici kritizují, poukazují, že většina měst byla schopna bývalé kasárny opravit.

Po deseti letech chátrání se českobudějovická radnice rozhodla, že pro staré objekty kasárny Čtyři dvory už není naděje a poslala na ně bagry. Jako první padla dvoupatrová ošetřovna, potom se dělníci přesunuli k někdejšímu vojenskému kinu. Stejný osud potká v průběhu přístích dvou měsíců zbylých devět budov, které chce město zbourat. Demolice bude město stát pěti milionů korun.

Když České Budějovice objekt přebíraly od armády, měly přitom docela jiné plány. Nakonec se ale osmnáctihektarový areál stal zarůstající základnou bezdomovců. Místním lidem se to nelíbí a na radnici se zlobí. „Nechala areál zdevastovat,“ podotkla Marie Paukejová z občanského sdružení Máj.

Rozhodnutí radnice se ale nelíbí ani kraji. „Demolice kasáren je v kraji spíše neobvyklá. Většinou města tyto prostory používají ke komerčním účelům,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Kateřina Koželuhová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice kritiku odmítá. Projekty, které měly areál oživit, zabrzdil nedostatek peněz. Teď ale přicházejí noví investoři. Chtějí vybudovat novou městskou část s parkem a sportovní halou. „Probíhá výstavba několika nízkoenergetických neboli pasivních domů,“ doplnil primátor Juraj Thoma.

Kasárny v 90. letech získalo od odcházejících vojáků deset jihočeských měst. Kromě Českých Budějovic ale budovy všude zůstaly stát. Například v Jindřichově Hradci do bývalého vojenského komplexu zamířili hasiči, mají tady nové zázemí i cvičiště. Do třeboňských kasáren se dokonce po opravě přestěhovala radnice.

Opuštěné kasárny na jihu Čech
Zdroj: ČT24