Děti v Klatovech bije výrostek

Klatovy – Dvojici žáků, kteří šli na oběd do klatovské školní jídelny, surově zbil sedmnáctiletý mladík. Na mladší chlapce přestal útočit teprve, když ho spatřily učitelky a chtěly své žáky bránit. Podle policistů rozhodně nešlo o obvyklou chlapeckou rvačku, podobné útoky přitom nejsou výjimečné.

Cestu skupiny dětí z klatovské základní školy Plánická na oběd přerušil mladý muž údajně bezdůvodně. Byl však o to brutálnější, dva chlapci, které zbil, utrpěli nepřehlédnutelná poranění. „Tloukl ho do hlavy, utrpěl oděrky na hlavě a na krku,“ přiblížil otec jednoho z napadených Karel Maděra.

Škola se ihned obrátila na policii, ta se však k incidentu nemůže vyjádřit. „Vzhledem k věku poškozených i věku podezřelé osoby nelze podat bližší informace,“ prohlásila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Přesto je zřejmé, že útok, který se odehrál v úterý kolem poledne, není ojedinělý. Podle otce jednoho z napadených chlapců se podobný incident stal i dříve, napadeni byli rovněž dva žáci. Potvrdil to i starosta Rudolf Salvestr. „První signál jsem obdržel před dvěma týdny od jednoho z rodičů,“ uvedl.

Podle ředitele základní školy Karla Denka je bezpečnost dětí v rukou policie a radnice. Sami učitelé nemohou na děti dohlížet, když se samy pohybují po městě. „Jsme schopni zajistit bezpečnost žáků ve škole, na pozemcích školy, ale na veřejném prostranství to nemůžeme zvládnout,“ zdůraznil Denk. Městská policie slibuje, že bude na děti dohlížet více než dosud a zaměří se na okolí školy v Plánické.

Útok na dva žáky šetří policie jako přestupek. Je ale možné, že ho překvalifikuje na trestný čin.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)