Na Staroměstském náměstí se rozsvítil vánoční strom

Praha – Na pražském Staroměstském náměstí se v sobotu přesně v 17:15 rozsvítil tradiční vánoční strom. Návštěvníci odpočítávali oficiální zahájení letošních vánočních trhů. Rozsvícení trvalo zhruba dvě a půl minuty. Strom je ozdoben v královském duchu, jsou na něm půlmetrové mince se čtyřmi motivy – Karla IV., praotce Čecha, Českého lva nebo svatováclavské koruny. Dvacetimetrový smrk ztepilý letos pochází z Malých Kyšic na Kladensku. Řada dalších měst se připojí v neděli, například Plzeň, Český Krumlov, Liberec nebo Přerov. Zítra totiž začíná advent – období čtyř neděl před Štědrým večerem. Pro křesťany představuje přípravu na slavnosti narození Ježíše Krista. Na Jižní Moravě připravili speciální adventní prohlídky na hradech a zámcích.

V Praze rozsvícení vysokého stromu každoročně láká velké množství lidí. Loni se přišlo podívat až dvacet tisíc diváků. Kvůli stísněným podmínkám několik z nich omdlelo. Letos proto organizátoři ve spolupráci s pražským magistrátem připravili nová bezpečnostní opatření.

Před zapnutím světel se na náměstí uskutečnil koncert Bohemian Symphony Orchestra Prague, na kterém vystoupili zakládající člen skupiny Nazareth Dan McCafferty a zpěvačka Jitka Válková. Vánoční strom se dnes nerozsvítil jen v Praze, ale také v dalších českých a moravských městech. Symbol Vánoc se rozzáří například před brněnským Mahenovým divadlem, dále v České Lípě nebo Poličce.

Zámky přivítají návštěvníky adventní výzdobou

Zámek v Lysicích na Blanensku zas otevírá své brány návštěvníkům. „Nebude to jenom o té krásné zelené výzdobě, ale my tady budeme mít i pana řezbáře. Ten bude vyřezávat formičky na vanilkové rohlíčky, které se tady budou zároveň i péct. Takže zámek bude vonět nejenom jehličím, ale i cukrovím,“ řekla kastelánka zámku Lysice Martina Medková Rudolfová.

Lysický zámek se bude ještě týden zdobit, už zítra se ale mohou všichni poprvé nadechnout adventní atmosféry na zámku v Kunštátu, kde se odehraje vánoční koncert. Třetí adventní víkend se budou ve valtickém zámku ochutnávat zabijačkové speciality a horká medovina. Na Pernštejně se bude zase vařit punč. A těsně před Štědrým dnem - tedy čtvrtou adventní neděli - bude slavnostní lednický zámek zvát na netradiční prohlídky. Hrady a zámky budou lákat návštěvníky i po Štědrém dnu. Ve Vranově nad Dyjí například na tradiční výstavu historických hraček.