Vyšehradský Slavín se dnes otevře veřejnosti

Praha – Běžně nedostupná památka s ostatky nejvýznamnějších českých umělců a vědců, vyšehradský Slavín, se dnes otevírá veřejnosti. Zájemci se sem budou moci podívat jen o adventních víkendech, poté se totiž dveře znovu na dlouhou dobu uzavřou. Vstup do krypty bude omezen na deset návštěvníků každých deset minut.

Během minulých 65 let nahlédlo do krypty jen pár lidí. Zájemcům o historii se tak nabízí unikátní možnost připomenout si 55 nejvýznamějších osobností kultury a vědy 19. a 20. století. Své výsostné místo tu mají například operní pěvkyně Ema Destinová, vynálezce František Křižík nebo herci Zdeněk Štěpánek a Jaroslav Marvan.

Volná je ještě jedna kobka, nikdo další tu až ale odpočívat nebude. Podle správce Slavína Václava Lišky by ale Slavín měl zůstat tak, jak byl uzavřen v 19. a 20. století.

S opravami zdevastované krypty se začalo už v 70. letech. Její nákladné opravy ale příliš úspěšné nebyly. Některé původní desky se jmény se ztratily, poškozeny byly stěny i výklenky. Zrekonstruovat slavínskou hrobku se podařilo teprve až před pěti lety.

Vydáno pod