V Uhlířských Janovicích bude dostavěn domov seniorů

Uhlířské Janovice – Středočeský kraj se zadluží, pomocí 160milionového dodavatelského úvěru chce dostavět domov seniorů v Uhlířských Janovicích na Kolínsku. Opozici se takový způsob financování nelíbí. Hejtmanství argumentuje, že jiná možnost, jak dokončit 11 let rozestavěnou stavbu a vytvořit potřebná místa pro seniory, neexistuje.

Prázdný třípatrový dům s neomítnutými zdmi na okraji Uhlířských Janovic je smutnou památkou na nepovedenou investici. Domov se staví už od roku 2000, senioři na svá místa v něm ale čekali až dosud marně. Teď naděje ožívá – Středočeský kraj slibuje dostavbu. Firma, která uspěje ve výběrovém řízení, domov nejprve dostaví a až potom začne kraj splácet 160 milionů po dobu osmi let.

Opoziční zastupitelka Dagmar Nohýnková (ODS) takový krok vidí v současné době jako velké riziko. Kraj je prý totiž už nyní zadlužený. „Zrovna u tohoto projektu nám příliš mnoho nezbývá, protože kraj nemá dostatek vlastních finančních zdrojů, aby tak velkou akci byl schopen v tuto chvíli zrealizovat,“ namítá hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Za 100 milionů ze státního rozpočtu se podařilo vybudovat jen holou budovu se střechou a okny. Šéf stavební firmy si za dotační podvod už vyslechl trest – pět a půl roku vězení. Rozestavěné a opuštěné torzo devět let chátrá a kvůli zlodějům ho musí hlídat ostraha.

Kraj se v minulosti spíš snažil domu zbavit, žádný kupec se ale nenašel. A demolice se nevyplatí – vyšla by minimálně na 30 milionů. Ve středních Čechách přitom čeká na místo v domovech až 5 tisíc seniorů. Mohli by se dočkat v polovině roku 2014.