Policie varuje před falešnými kontrolory

Kolínsko – Jako už tradičně v tomto období se falešní kontroloři pod různými záminkami snaží vloudit většinou ke starším lidem, které pak okradou, často o veškeré úspory ve statisících. „Chceme apelovat na lidi, aby nikoho nepouštěli do bytu a nechali ho třeba za vrátky. Když si nejsou jisti, ať volají 158 za účelem asistence policie,“ sdělila mluvčí Policie ČR Kolín Věra Žídková.

19. listopadu zazvonili u rodinného domu 78letého důchodce v poklidné středočeské obci Pečky dva muži. Údajně měli zkontrolovat elektroměr, když se však dostali do domu, starce okradli o 10 tisíc korun z úspor. Falešný elektrikář se 13. října objevil i ve 20 kilometrů vzdáleném Kolíně. 65letá důchodkyně ho pustila dovnitř, očekávala totiž skutečnou kontrolu ohlášenou oznámením na dveřích. Odcizil jí přes šest tisíc.

Zástupci elektrárenských společností zdůrazňují, že před plánovanými kontrolami nejen vylepí oznámení, ale jejich zaměstnanci navíc vždy přijedou služebním autem, mají uniformu a hlavně se prokážou nejméně dvěma průkazy. Na nich musí být kromě názvu společnosti fotografie, jméno pracovníka a také číslo telefonu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Policie varuje, že zloději se kromě elektrikářů často vydávají také za plynaře, spolupracovníky sociálních odborů, pečovatelské služby nebo prodejce nejrůznějšího zboží. Poslední zloděje, kteří se vydávali za elektrikáře, dopadli kolínští policisté letos v květnu. Dvě ženy během šesti měsíců okradly 19 důchodců. Vzaly jim téměř 300 tisíc korun. Teď jsou ve vazbě.