Příbor se konečně dočkal obchvatu

Příbor - Příbor na Novojičínsku má obchvat. Odvede dopravu z historické části města a pomůže také sousední Kopřivnici. Stál jeden a půl miliardy korun. Většinu ale Ředitelství silnic a dálnic uhradí z evropských peněz.

Skoro deset tisích aut včetně nákladních denně projíždí centrem Příbora. Ničí to historické budovy, které silnici lemují. Jejich zdi praskají. Doprava zatěžuje tamní obyvatele. Obchvat, který teď stát dokončil, sníží provoz ve městě asi o polovinu. „Je dokončená první etapa toho obchvatu, ta druhá etapa je nakreslena, spočívá v tom, že by mělo dojít k propojení Mošnova s Příborem taktéž mimo město a pak by tu byla jistota, že tím městem se opravdu přestane jezdit. Nicméně druhá etapa je zatím v nedohlednu,“ řekl starosta Příbora Milan Strakoš.

Některým lidem ale obchvat působí problémy. Jeho trasa totiž dělí Příbor na dvě části.  Obyvatele Pasek silnice odřízla od centra. Už během stavby proto proti tomu protestovali. Žádali, aby jim aspoň město vybudovalo přechod pro chodce.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„My jsme se snažili to provizorně vyřešit, takže věřím, že ty kolizní situace, které by mohly nastat především u chodců a cyklistů, se nám tímto podařilo odstranit,“ uvedl starosta Strakoš. Starosta také slíbil, že město pro chodce do dvou let postaví nad obchvatem lávku. Problémy ale může působit také hluk. Ředitelství silnic a dálnic ho nechá změřit. Dodatečně by pak mělo postavit protihlukové bariéry.

„Jestli budou nějaké problémy, tak se budou řešit operativně. Teď je zbytečné spekulovat,“ vyjádřil se ředitel úseku alternativního financování ŘSD ČR Pavel Janda. Ředitelství silnic a dálnic chce obchvat Příbora časem napojit na dálnici D47. Zatím na to ale nemá peníze.