Hrušovany mají zpět ruinu zámku

Znojmo – O chátrající zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou se opět bude starat město. Okresní soud ve Znojmě dnes vyhověl jeho žalobě na neplatnost prodejní smlouvy, podle které měla zdejší empírový zámek za dva a půl milionu koupit firma Orguloso. Její zástupci ale za něj nikdy nezaplatili a nezačali ani s rekonstrukcí rozpadající se budovy, kde slibovali otevřít domov pro seniory. Zastupitelé města proto smlouvu vypověděli, Orguloso ale na výpověď nepřistoupilo, a tak se museli Hrušovanští obrátit na soud.

Zámek ze 17. století se vrací zpět do majetku města, které se ho přitom snažilo zbavit. Zástupci firmy Orguloso, kteří se dnes k soudu nedostavili, musí být vymazáni z katastru nemovitostí jako vlastníci objektu a město se zámkem bude moci opět nakládat. „Žaloba byla zcela důvodná, a proto určuji za vlastníka objektu obec Hrušovany nad Jevišovkou,“ uvedla soudkyně Lenka Krčálová.

K žalobě, kterou podali Hrušovanští na Orguloso letos v květnu, posloužily jako důkazy smlouva ze 4. listopadu loňského roku, podle které měla firma do 30 dnů zaplatit, a korespondence, kterou starosta Hrušovan firmu urgoval, aby zaplatila. Místo peněz však od firmy chodily jen přísliby, že v různých náhradních termínech zaplatí a ještě na konci roku 2010 začne s rekonstrukcí.

Nakonec ale práce nezačaly ani letos, zástupce Orgulosa Jan Rejzek hrušovanskému starostovi napsal, že firma zámek vrátí, bude-li mít obec sama peníze na opravu zámku. „Doložte nám, že máte 300 milionů na renovaci a my pak podepíšeme odstoupení od smlouvy, dáváme vám na to dva týdny,“ napsal s tím, že město hází firmě klacky pod nohy.

NO COMMENT: Hrušovanský zámek (zdroj: ČT24)

Kdy zmizí firma Orguloso z katastru nemovitostí, není zatím jasné. Do patnácti dnů se společnost ještě může proti verdiktu odvolat. I kdyby to neučinila, zámek se jako vlastník v zápisu objeví nejdříve v únoru nebo v březnu. Do té doby s ním Hrušovanští nakládat nemohou.

Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou

Jedná se o empírový trojkřídlý dvoupatrový zámek ze 17. stol. Místnosti v přízemí jsou klenuté, v patře je strop plochý a fasády jsou z počátku 19. stol. Křídla nejsou symetrická. V průčelí portikus na toskánských sloupech. V novodobé historii byl zámek v majetku vojenské posádky, která jej sice opustila, ale zanechala v neutěšeném stavu. Od roku 2000 byl zámek ve vlastnictví města, které pro něj hledalo vhodné využití. (zdroj: www.hrady.cz)