Mikulov po mnoha letech zase otevřel kostel sv. Václava

Mikulov - Kostel svatého Václava v Mikulově na Břeclavsku se po mnoha letech opět otevírá veřejnosti. V prostorách této jedinečné gotické památky probíhala poměrně rozsáhlá rekonstrukce. Kostel byl proto po dobu pěti let návštěvníkům uzavřen. Opravy vnějších částí kostela přitom začaly už před patnácti lety. Teď se může duchovní místo pochlubit novou štukovou malbou nebo novou fasádou. K jeho znovuotevření se dnes konala bohoslužba, při níž se kostel sv. Václava zaplnil věřícími do posledního místa.

Podle slov faráře Oldřicha Chocholouše byla z celé patnáctileté rekonstrukce nejnáročnější oprava štukové výzdoby. „Je to unikátní manýristická výzdoba klenby. Jsou na ní zobrazeni různí andělé nebo rostlinné výjevy. Její oprava byla nutná, v posledních letech fungování kostela začaly totiž kusy výzdoby odpadávat. Protože to ohrožovalo návštěvníky kostela, musel být před pěti lety uzavřen,“ vysvětlil.

Kostel bylo potřeba opravit celkově, od sklepa až po střechu. „Především se kostel musel staticky zajistit, aby se celý nerozpadl. Stavba se také musela odvlhčit, potřebné zde bylo i zavést novou elektroinstalaci,“ podotkl farář. Opravy byly rozvrženy na léta kvůli nedostatku peněz. Kostel je obnoven zatím pouze z větší části. Dalším důležitým projektem bude oprava jeho věže, na níž dosud nebyly peníze.

Rozhovor s Oldřichem Chocholáčem (zdroj: ČT24)

Oprava dosud stála čtrnáct milionů. Podle slov Chocholouše pomohlo ministerstvo kultury s programy záchrany architektonického dědictví, Jihomoravský kraj, město Mikulov a brněnské biskupství. Kostel svatého Václava vznikl patrně ve 13. století. O čtyři století později jej kardinál František Ditrichštejn povýšil na takzvanou kolegiátní kapitulu, v jejímž čele stojí až dosud proboštové. V té době byly na Moravě tyto kapituly jen čtyři.