Školy zamořené azbestem opouštějí žáci

České Budějovice – Radnice v Českých Budějovicích dnes uzavřela tři základní školy na sídlišti Máj, ve kterých zdravotníci objevili rakovinotvorný azbest. Děti se musí ze škol vystěhovat, učitelé pro ně prozatím připravili náhradní program, ke konci týdne zřejmě dostanou žáci volno. Potom se zřejmě rozptýlí do dalších budějovických základních škol.

V provizorních podmínkách budou školy fungovat dnes a zítra, potom dostanou děti ředitelské volno. Zaměstnanci škol se však podle ředitelky ZŠ Máj Marie Nedvědové postarají o žáky, o které se v pracovní dny dopoledne nemohou starat rodiče. Co se školáky bude v dalších týdnech, zatím rozhodne městská rada. „Město připravuje krizovou variantu,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola. Žáci nejspíš skončí v dalších školách, kde radnice i krajský úřad hledají volné třídy. 

Přítomnost azbestu zaznamenali pracovníci zdravotního ústavu, když kontrolovali stav budov tří májských škol, které byly v létě zatepleny. Zdraví nebezpečná vlákna se objevila v několika třídách. Děti teď do škol nesmějí, kantoři musí zajistit náhradní program. Nejmladší děti z prvních a druhých tříd se budou běžně učit v objektu družiny, tzv. Domečku. Část žáků musí uzavírku hlavních budov škol přežít v jídelně, kde podle měření žádný azbest není. Další vyrazili se svými učiteli ven. „Naše třída má plán udělat si exkurzi do města,“ uvedla například učitelka Anna Tetourová.

Jak se azbest do tříd dostal, není známo, ačkoli není vyloučena souvislost s letní rekonstrukcí budov. Při zateplování byly odstraněny původní obvodové dílce tzv. boletické panely, jejich součástí bývají právě i azbestová vlákna. Radnice už začala připravovat sanaci. Jak dlouho potrvá – a jak dlouho tedy bude narušena výuka školáků – však zatím neví.