Ostrov nechce do UNESCO, bojí se tvrdých pravidel

Ostrov - Ostrov na Karlovarsku nechce mít hornické památky v prestižním seznamu UNESCO. Zápis do evidence světového dědictví zastupitelé odmítli. Podle odborníků tím promarnili poslední šanci na dalších deset let. Zástupci města se ale brání, že neměli o mezinárodním projektu dost informací a nechtěli tisíce obyvatel vystavit případné šikaně památkářů.

Ostrovští radní už zrekonstruovali téměř celou starou část města. S památkáři bojovali o umístění bezpečnostních kamer i obyčejných rohožek. Nechtějí, aby podobné starosti trápily tisíce dalších obyvatel města. Nabídku na vstup do UNESCO proto jasně odmítli. „Měli jsme doopravdy strach, aby občané neměli větší problémy, než mají doposud,“  podotkl radní Ostrova Libor Bílek.

Jako na záchranu se ale na projekt dívají v sousedním Jáchymově. Větší propagace a víc turistů by mohlo být podle starosty jedinečnou příležitostí na obnovu zchátralého centra. „Předpokládám, že sem přijde i investor, který začne opravovat některé chátrající objekty,“ doufá starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

Unikátní příležitost v mezinárodním projektu vidí i další politici. „Tam, kde je nějaká památka přírodní nebo kulturní v UNESCO, tak dochází k navýšení návštěvnosti o 25-30 procent,“ dodal starosta Božího Daru Jan Horník.

Zástupci Božího Daru chtějí na seznam UNESCO zapsat tři významné památky. Turisty by měly do Krušných hor lákat hlavně cínové a stříbrné štoly. Unikátní technické památky nebo královská mincovna. Takové památky na seznamu UNESCO zvýší prestiž regionu. Přehnaně tvrdých pravidel se podle krajské radní pro kulturu Evy Valjentové nikdo bát nemusí. Ostrovské ne by celý krušnohorský projekt ohrozit nemělo.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)