Krajská zdravotní musí vrátit dotaci 417 milionů

Ústí nad Labem – Krajská zdravotní (KZ), pod kterou spadá pět nemocnic patřících Ústeckému kraji, musí vrátit dotaci 417 milionů korun na kritizovaný nákup zdravotních přístrojů. Evropská komise to napsala v dopise Regionální radě Regionu soudržnosti Severozápad, jehož součástí jsou Karlovarský a Ústecký kraj. KZ zatím dopis v rukou oficiálně nemá, proti vracení dotace se ale chce bránit všemi dostupnými prostředky. Péči v regionu by ale sankce ohrozit neměla.

„Komise požaduje, aby byl vůči Krajské zdravotní uplatněn odvod, tedy krácení dotace. Sankce musí být vyměřena ve výši 100 procent poskytnuté dotace,“ uvedl Jiří Červinka, který je dočasně pověřen řízením Úřadu Regionální rady. Stovky milionů nebude KZ vracet Evropské unii, ale českému státu. Peníze na nemocniční přístroje totiž dostala od České republiky, unie je měla proplatit až zpětně.

KZ se může proti sankci odvolat u ministerstva financí nebo požádat o její částečné prominutí Regionální radu. Uspěje ale zřejmě jen těžko. Ministerstvo už podalo na sporné nákupy trestní oznámení. Krajská opozice zase volá po potrestání viníků. „Tady by se měla vyvodit osobní zodpovědnost, konečně už jednou,“ domnívá se krajská zastupitelka a senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).

Krajská zdravotní pochybení odmítá

„Krajská zdravotní byla několikrát kontrolovaná Regionální radou. V rámci těchto kontrol nebylo nikdy shledáno žádné pochybení… Nedomnívám se, že bysme cokoli způsobili, tudíž nevidím důvod, proč bysme měli něco vracet,“ řekl ČT předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

V nejbližších dnech by měl v Úřadu ROP Severozápad začít audit 35 projektů, který žádá Evropská komise. Provede ho nezávislá společnost nasmlouvaná ministerstvem financí podle metodiky schválené EK.

Krajská zdravotní získala v roce 2008 z ROP Severozápad dotace na přístrojové vybavení nemocnic ve výši 417 milionů korun. Už v říjnu ale kvůli sporné zakázce dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 700 000 korun. ÚOHS se nákupem přístrojů zabýval celkem třikrát, již dříve udělil KZ dvě pokuty v celkové výši 900 000 korun.

Kvůli údajnému plýtvání při nákupech zdravotnické techniky podalo loni v prosinci trestní oznámení i ministerstvo financí. V únoru si nechalo zpracovat audit, který ukázal, že přístroje nakupované Krajskou zdravotní z evropských dotací byly předražené o 31 milionů a v pořádku nebyla ani některá výběrová řízení. Za novou magnetickou rezonanci například KZ zaplatila 44 milionů, pražská Homolka přitom koupila stejný přístroj o 20 milionů levněji.

Odvolaný ředitel Petr Kušnierz
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí v březnu proplácení projektů z ROP zastavilo a Úřad Rady regionu Severozápad dočasně ztratil přístup k penězům z EU. Důvodem bylo obvinění ředitele úřadu Petra Kušnierze v souvislosti s přidělováním dotací. Dále byla zastavena takzvaná certifikace peněz u Evropské komise. To znamená, že ministerstvo do Bruselu neposílá žádosti o proplacení evropských peněz pro operační program Severozápad.

Problém může mít i Jihočeský a Plzeňský kraj, po kterých chce už teď ministerstvo financí za nesrovnalosti v dotacích zpátky čtvrt miliardy korun.