Proti otevření jediné třídy gymnázia v Chebu koluje petice

Cheb – Jen jednu třídu primy smí příští školní rok otevřít osmileté Chebské gymnázium. Také proto se tam organizuje petice. Snížení ze dvou tříd na jednu požaduje krajský úřad v Karlových Varech. Podle něj by měly tyto školy studovat jenom výrazně talentované děti. Mezi rodiči páťáků, kteří chtěli dát své potomky do primy, to ale způsobilo pobouření.

Otevření pouze jedné třídy pro cca pětadvacet žáků v pětatřicetitisícovém Chebu považují rodiče uchazečů i učitelé za nedostatečné. „Rodiče by měli mít možnost rozhodnout, kam dají studovat svoje dítě,“ říká Roman Kassal, otec žáka 5. třídy ZŠ. „Záměr Karlovarského kraje je minimálně diskutabilní,“ myslí si Jan Žídek, učitel na Chebském gymnáziu.

Na krajském úřadu vycházejí z demografického vývoje. Do středních škol a učilišť má příští rok nastoupit o tisíc žáků méně než letos. Podle radních i úředníků by mělo jít na gymnázia maximálně deset procent dětí. „Raději bychom je viděli do budoucna v oborech, které budou větším přínosem pro Karlovarský kraj, protože je tu čím dál větší poptávka po technických oborech, po oborech, které by měly dále tento kraj rozvíjet,“ uvedl Vratislav Emler, radní Karlovarského kraje.

Na Chebsku má být podle návrhu krajských radních otevřeno po jedné třídě na gymnáziu v Chebu, v Aši a v Mariánských Lázních. Chebští to vnímají jako křivdu. Říkají, že jejich město je na počet obyvatel třikrát větší. Za týden od spuštění petiční akce podepsalo archy přes pět set lidí.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)