Cheb výrazně omezí provozní dobu heren a barů s automaty

Cheb – Chebská radnice chce od příštího roku výrazně omezit otevírací doby v podnicích, kde se provozuje hazard. Cílem je úplně vytlačit herny, respektive hrací automaty a terminály, z města. Výherní automaty už Cheb zakázal, videoterminály, které povolilo ministerstvo financí, by měla omezit chystaná vyhláška. Zastupitelstvo by ji mělo schvalovat v prosinci.

„V hernách nejen končí část sociálních dávek, ale také jsou zázemím pro prostitutky nebo prodej drog. Navrhujeme proto omezit provozní dobu heren na dobu od 9:00 do 19:00 hodin,“ uvedl místostarosta Michal Pospíšil (ODS). Cheb sice dostává z poplatků za hrací automaty ročně šest milionů korun, pro větší klid ve městě ale peníze raději oželí.

Vyhláška se bude kromě heren vztahovat i na restaurace a bary, ve kterých nějaké automaty mají. Podle Pospíšila si budou muset provozovatelé vybrat, jestli chtějí raději automaty, nebo klasickou hostinskou činnost. České televizi většina majitelů restaurací potvrdila, že po Novém roce hrací automaty odstraní. Někteří se ale bez nich neobejdou. „Asi to zabalím úplně, to nemá smysl, protože se neuživím,“ uvedl majitel pivnice Ladislav Radouský.

V Chebu napočítala radnice na 85 heren. Jediné místo, kde jsou a budou automaty povolené, je Svatý Kříž poblíž hranice s Německem. Tuto okrajovou část zcela ovládají vietnamští podnikatelé. Podle statistik ministerstva financí je v Chebu povoleno 757 videoterminálů, což je nejvíce v kraji.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)