Jihočeské železnice dávají prostor soukromým dopravcům

České Budějovice – Jihočeský kraj připravuje průlom v regionální dopravě. Na koleje chce pustit kromě zatím dominantních Českých drah i další soukromé dopravce. Proto vyhlásí soutěž na provozovatele šumavských lokálek. Zájem o ně má firma RegioJet. Tendr na nového dopravce překvapil České dráhy. Jejich zástupci s přihláškou váhají.

Jihočeský kraj chce na šumavské koleje pustit další dopravce. Hodlá tak ušetřit miliony korun. Jen letos Českým drahám posílá na provoz téměř půl miliardy. „Dovedeme si představit, že by služby poskytované na drahách mohly být i lepší, a o tom se chceme přesvědčit ve veřejné soutěži,“ říká Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje. 

„Určitě jsme připraveni se do výběrového řízení zapojit,“ uvedl Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti RegioJet. Podle zástupců Českých drah jsou šumavské úseky atraktivní především v létě. V zimě je provoz ztrátový. O připravované krajské soutěži se dozvěděli od novinářů. „Zatím neznáme vstupní podmínky, takže podle toho se České dráhy samozřejmě přihlásí, nebo nepřihlásí,“ sdělil Jiří Kafka, zástupce ČD pro Jihočeský kraj.

Oslovení šumavští starostové i podnikatelé vidí případné změny pozitivně. „Předpokládáme, že dojde ke zvětšení počtu spojů na této trati,“ říká Jiří Hůlka, starosta Horní Plané. „Místní trať není vůbec na té úrovni, na které by mohla být, a cenově už vůbec ne,“ myslí si podnikatel Emil Horváth. Kraj provozovatele šumavských lokálek vybere až v příštím roce. Teď čeká na nabídky. Zástupci kraje předpokládají, že nový dopravce by se na těchto tratích mohl objevit už v roce 2014.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)