Odsun brněnského nádraží se opět oddaluje

Brno – Brněnský magistrát zrušil územní rozhodnutí na odsun vlakového nádraží. To vydal v srpnu loňského roku Stavební úřad Brno-střed. Stavba se tak opakovaně odsouvá. Podle občanského sdružení Brnění je nutné projekt odsunu nádraží přehodnotit.

Zrušení územního rozhodnutí přichází již podruhé. První územní rozhodnutí zrušil v prosinci roku 2008 soud. Územní řízení se protahuje už 6 let, původní žádost o vydání územního rozhodnutí podala Správa železniční dopravní cesty 9. prosince 2005. „Brno se neschopností vydat za 6 let takové územní rozhodnutí, které by bylo v souladu se zákonem, samo připravilo o byť jen teoretickou možnost získat na odsun peníze z Evropské unie,“ tvrdí zástupci občanského sdružení Brnění.

Rekonstrukce brněnské železnice

Projekt počítá s odsunem hlavního nádraží o zhruba 800 metrů na jih od stávající polohy v centru Brna, s čímž nesouhlasí řada odpůrců v čele se sdružením Děti Země, Stranou zelených a občanským sdružením Nádraží v centru. Polohu nového nádraží vybralo tehdejší vedení města už před deseti lety. V roce 2002 jej schválila také sociálnědemokratická vláda. V roce 2004 magistrát uspořádal referendum. Zúčastnila se ho ale jen čtvrtina voličů, a tak bylo hlasování neplatné, i když bylo více než 80 procent lidí proti odsunu.