Diplomatická čtvrť v Troji zřejmě konečně ožije

Praha – V Diplomatické čtvrti v Troji měly sídlit zastupitelské úřady méně významných států – komunistický režim chtěl mít o aktivitách diplomatů přehled, a tak je plánoval přemístit z pronajatých vil a činžáků do jednoho komplexu budov. Diplomatická vesnice, jejíž stavba podle architekta Jana Bočana začala na konci 80. let, byla dostavěna v roce 1993. Žádné velvyslanectví se sem však nehrnulo. Nyní objekty koupil soukromý investor a plánuje z nich udělat luxusní rezidence.

„Bývala tam louka, na které jsme si hráli, ta se zastavěla a tato nová výstavba měla nahradit třeba i dnes památkovou zónu Rybáře nebo zasahovat zahrady domů v Trojské ulici,“ říká Tomáš Drdácký, starosta MČ Praha Troja. „Když jsem kdysi mluvil s diplomaty, tak říkali, že se jim tam samozřejmě vůbec nechce, protože jejich rezidence byly většinou v různých vilách na Ořechovce a v Dejvicích. Areál na tu dobu (80. léta) byl architektonicky slušný. Působil ovšem poněkud monotónně,“ říká Zdeněk Lukeš, historik architektury.

Správcem objektu je Diplomatický servis, za celých 17 let jej však nikdy plně neobsadil ani nepronajal. „Vím, že tam byla snad jen jedna nebo dvě ambasády za celou tu dobu,“ dodává Lukeš. Před povodněmi roku 2002 tu měli pronajatých několik bytů zaměstnanci rádia Svobodná Evropa. Po rekonstrukci se do budovy však už nevrátili. Diplomatický servis ani jeho zřizovatel – ministerstvo zahraničních věcí – o areálu nepouštějí příliš informací. Na otázky týkající se obsazenosti, nákladů či historie areálu nepřišla odpověď ani z jedné strany.

Diplomatická čtvrť v Troji (zdroj: ČT24)

Prostory koupil soukromý investor

Soukromý investor, společnost Magic Carpet, letos objekty koupil za skoro 400 milionů korun. Nyní je čeká nákladná revitalizace. „Chceme vybudovat luxusní rezidenční objekty v nadstandardním provedení,“ řekla jednatelka společnosti Magic Carpet Ivana Hejcmanová. „Minimální výše investice bude od 150 milionů korun. Architektonickou podobu chceme zachovat,“ dodává Hejcmanová. Podle jejích slov společnost počítá i s investicemi do opatření proti dalším povodním.

„Součástí prodané nemovitosti jsou i dvě komunikace, proti tomu jsme se ohradili už v průběhu vypsání tendru a mělo by se to řešit ještě v této fázi, protože minimálně ty ulice by měly zůstat veřejné,“ uvedl starosta Drdácký.

V areálu se nachází 45 bytů. V současné době je obydlených šest, a to nájemníky s dekretem. Ti se stejně jako nájemníci nebytových prostor – pošta, pizzerie i jediný velvyslanecký úřad – zřejmě budou muset vystěhovat.