Gorila Moja se seznámila s novou rodinou, zatím jen přes sklo

Cabárceno (Španělsko) – Moja, první gorila narozená v Česku, zvládla svou první noc v novém prostředí španělského parku Cabárceno bez problémů. Se svou novou gorilí rodinou se setkala zatím jen přes sklo. Zájem je z obou stran, přesto zatím nelze s určitostí tvrdit, jak gorily zareagují, až bude Moja vpuštěna do jejich výběhu. Řekla to mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová.

Moja je umístěna v takzvané přepouštěcí místnosti, z níž na ostatní gorily vidí přes sklo. Pod ním je ale ještě mříž, která umožňuje bližší kontakt. Gorily se přes ni mohou očichat, dotýkat se nebo si podávat například větvičky. „Zatím to Moja zvládla, nechová se ani jako provokatérka. Zhruba od půl osmé je u ní její ošetřovatel,“ řekla mluvčí.

Gorila za 14 dní oslaví sedmé narozeniny. Do Španělska odcestovala za geneticky vhodným partnerem. Tím má být pětadvacetiletý samec Nicky, který o Moju od prvních chvil jeví zájem. Podle ošetřovatelů to ovšem není zárukou, že se jí povede s Nickym zabřeznout. Moja není nezkušená, kvůli otci Richardovi už brala antikoncepci. K nové skupině by se měla plnohodnotně připojit zhruba do týdne, až budou známy výsledky veterinárních testů.

Transport gorily, která se od svého narození stala největší celebritou pražské zoo, se neobešel bez komplikací. Moja totiž nemohla ani po několika injekcích kvůli nervozitě usnout. Nakonec se to ale podařilo. Samotná cesta speciálem ČSA byla bez potíží, z přepravní bedny vyskočila Moja ve svém novém domově během vteřiny. „Za zvládnutí náročné cesty dostala od ošetřovatelů za odměnu své oblíbené hrozny, které hned snědla,“ podotkla mluvčí.

Park Cabárceno leží na severu Španělska a vznikl asi před 20 lety. Moje zoologickou zahradu v Cabárcenu jako nový domov vybral koordinátor evropského záchovného programu pro chov goril nížinných. V současné době žije v parku skupina tří goril. Podle chovatelů je park velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. Park se rozkládá zhruba na 750 hektarech, rozloha pražské zoo je pro srovnání asi 60 hektarů. Zvířata v Cabárcenu mají velkou volnost. Park křižuje asi 20 kilometrů cest, stal se jedním z nejnavštěvovanějších míst severního Španělska. Kromě zvířat v něm návštěvníci uvidí i mnoho druhů vzácných rostlin.

Telefonát Karla Rožánka (zdroj: ČT24)