Regionální rada pozastavila peníze šesti projektům, včetně letiště

Praha/Pardubice - Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod pozastavila financování šesti projektům v Pardubickém kraji, na které čerpala dotace z ROP Severovýchod. Učinila tak kvůli obavám ze zmanipulovaného tendru. Mezi ohroženými projekty je i dostavba pardubického letiště. Vylosované ceny nyní posuzují nezávislí experti. Pokud nezjistí žádné pochybení, financování projektů se obnoví.

Rada financování dočasně pozastavila na upozornění policie, že los při zadávání zakázek mohl být zmanipulovaný. Policie už vyšetřuje tři projekty dotované z ROP Severovýchod a rada se nyní rozhodla prověřit dalších šest podezřelých projektů, u nichž se konalo losování. Patří mezi ně například dostavba technického zázemí civilní části letiště Pardubice, muzeum starokladrubského koně ve Slatiňanech či obnova areálu bývalé fary Dubenec. „U těchto projektů se také vždy objevuje jméno jedné notářky…,“ jmenovala jednu z pochybností mluvčí rady Eva Jouklová.

Nezávislí experti posuzují, zda jsou vylosované ceny v místě a čase obvyklé. „Podle výsledku expertizy rada financování buď obnoví, nebo bude postupovat podle nastavených pravidel pro čerpání dotací z ROP Severovýchod,“ píše mluvčí rady Eva Jouklová, podle které se například o dostavbu pardubického letiště zajímalo 16 firem. „Jen pět vylosovaných však mohlo předložit nabídku. Není tak jisté, zda pět zmíněných nabídek patřilo k nejlevnějším,“ uvedla mluvčí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Protikorupční policie zatím zjistila, že možné manipulace při losováních mohly nastat v 36 případech soutěží po celé zemi. Celkový finanční objem v těchto zdokumentovaných případech údajně činí dvě miliardy korun. V polovině případů prý šlo o peníze z evropských dotací. Podvody údajně umožnil speciální počítačový program, který měl náhodně zúžit počet uchazečů o zakázku. Podle policie však při losování nešlo o náhodu. V říjnu policie rozeslala orgánům státní správy a samosprávy dopis, aby spolupracovaly při vyšetřování a informovaly ji o podezřelých soutěžích.