Lidé se bojí v pražském metru, přibude tam proto strážníků

Praha – Prostory podzemní dráhy považují lidé v Praze za nebezpečné. Zjistila to městská policie v anketě, kterou zjišťovala, na která místa se mají její hlídky především zaměřit. V metru by proto nadále mělo být vidět více strážníků, podle pověřeného ředitele pražské městské policie Ludvíka Klema budou pěší hlídky také častěji kontrolovat zastávky povrchové MHD a vidět budou i uvnitř tramvají a autobusů.

Výsledky ankety o nejnebezpečnější místa v Praze přiměly městskou policii posílit počet lidí vyčleněných k hlídání pořádku a bezpečnosti v prostorách metra. „Lidé stále přes všechna opatření nemají v dopravních prostředcích pocit bezpečí. Uděláme vše, abychom to změnili,“ uvedl ředitel Klema. V podzemí se proto od počátku týdne pohybuje 85 strážníků místo dřívějších 50.

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové může pocit ohrožení v metru vycházet z uzavřenosti podzemních prostor. Bezpečně se však lidé necítí ani v povrchové MHD. Všichni strážníci, kterých se v ulicích pohybuje zhruba 600, proto budou během svých pochůzek častěji kontrolovat její zastávky a také vozidla. „Uložil jsem strážníkům, aby v rámci přesunů využívali městskou hromadnou dopravu,“ uvedl Klema.

Strážníci budou městskou hromadnou dopravu hlídat především před vandaly. Ti sice většinou neohrožují samotné cestující, ale ničí vozidla nebo zastávky. Dopravní podnik potom na odstraňování následků jejich činností ročně vydává stovky milionů korun.