Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku hořely objekty Kosenky

Val. Klobouky (Zlínsko) - Hasiči se v noci na dnešek potýkali s rozsáhlým požárem v areálu Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Plameny zcela zničily stodolu s materiálem připraveným pro mikulášský jarmek a zasáhly i blízký hospodářský objekt. Historickou Pivečkovu dřevěnici se ale hasičům podařilo zachránit. Škody z požáru, který podle mluvčího hasičů Ivo Mitáčka vznikl zřejmě z nedbalosti, dosáhly asi na 1,5 milionu korun.

Požár zpozoroval krátce po 03:00 kolemjdoucí, který jej ihned ohlásil na nedaleké stanici hasičů. „Už při našem příjezdu byla celá stodola v plamenech. Snažili jsme se zabránit rozšíření plamenů na další objekty ochránců přírody a ochránit památky v okolí včetně Pivečkova domu,“ popsal Mitáček s tím, že lokalizace požáru trvala asi půl hodiny. Dalším škodám se podařilo zabránit, když hasiči vyprostili tlakovou láhev s plynem..

Podle Miroslava Janíka z ČSOP Kosenka požár zřejmě souvisí s přípravami ochránců přírody na oblíbený Valašský mikulášský jarmek, jehož jubilejní 20. ročník začne ve Valašských Kloboukách v pátek v podvečer. „Myslím, že se tam vznítil kompost a od toho všude kolem chytlo suché dřevo,“ uvedl Janík. Škody na budovách Kosenky, kterou ochránci přírody budovali dvacet let, jsou podle něj obrovské. Starosta Valašských Klobouků Dalibor Maniš ale počítá s tím, že město svazu pomůže s nápravou škod.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Ve stodole byla zničena řada věcí připravených na jarmark

„Stodola celá shořela, ale zasáhlo to i druhý objekt, který je částečně zděný a částečně ze dřeva. Jsou to letité historické budovy, které ale byly ve výborném stavu. Budovali jsme si tohle zázemí 20 let,“ povzdechl si Janík. Dodal, že ve stodole byla připravena a nyní zničena řada věcí, s nimž se ochránci přírody chtěli prezentovat na blížícím se jarmeku, který začne v pátek v podvečer.

Pořadatelé jarmeku ale oznámili, že požár nebude mít na akci výrazný dopad. „Jarmekový program bude ve všech ostatních objektech i na Masarykově náměstí probíhat v plném rozsahu a beze změn, pouze v prostorách Kosenky dozná nezbytných omezení kvůli zajištění bezpečnosti návštěvníků. Půjde především o uzavření nádvoří areálu, kde se v minulých letech mimo jiné podávalo občerstvení,“ sdělila za pořadatele Pavlína Kolínková. 

Na trhu lidových řemesel se podle pořadatelů představí přes 330 řemeslníků a prodejců tradičních regionálních výrobků. „Byly tam stánky, ale i věci na ukázku řemesel, mlátička, brusky či sekačky. Jarmek to neohrozí, ostatní partneři jsou výborně připraveni. Kosenky ale bude škoda,“ uzavřel Janík. Hlavním dnem jarmeku bude sobota, na akci každoročně jezdí přes 20 tisíc lidí. Část jarmekového výtěžku by letos měla jít na obnovu zničené Kosenky.