Don't cry for me, Plzeň! – Evita na západě Čech

Plzeň – Soubor muzikálu a operety Divadla J. K. Tyla přichází vůbec poprvé za divákem s celozpívanou rockovou operou. V sobotu představí v Komorním divadle dílo autorské dvojice Tima Riceho a Andrewa Lloyda Webbera – Evitu. V hlavní roli se představí Soňa Borková a Ivana Skálová. Plzeňská Evita vykročí poprvé na prkna, která znamenají svět, v Komorním divadle už tuto sobotu 3. prosince.

„Rozhodnutí uvést Evitu je v rámci uměleckého vývoje a dramaturgie našeho souboru převratným krokem. Je to něco, s čím se divák v Plzni dosud nesetkal a s čím své síly tento soubor dosud nezměřil,“ míní šéf souboru a režisér inscenace Roman Meluzín. Podle něj však současný kredit souboru k takovému kroku vyzývá a zavazuje.

Dílo odkazující na životní příběh charismatické manželky argentinského diktátora Juana Peróna považují mnozí za moderní verzi pohádkové Popelky. Roman Meluzín ale hledá meritum někde jinde: „Evitu vnímám jako silný příběh o cílevědomé mladé ženě, která si z dětství nese stigma bastarda. Nejen těm, kteří na ni plivali, ale celému světu chce dokázat, že patří na výsluní společnosti.“ Plzeňská Evita nebude pohádkou, ale hrou o lidských slabostech, slibech, zradách i touze po moci.

Představitel Juana Peróna David Uličník: „Myslím, že je to výzva pro každého zpěváka, herce.“

Představitelka Evity Soňa Borková: "Evita stoprocentně patřila mezi mé vysněné role už během studií."

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Podle Borkové soubor vycítil, že má co do činění s velkým dílem. „Od toho se odvíjí určitý respekt a koncentrovanost,“ uvedla. Ani pro ni není Evita popelkovským příběhem. „Po seznámení s Perónem se vrhla do práce, ať šlo o charitativní činnost, politickou reprezentaci či psychickou podporu Peróna. Podle mě šlo o tvrdou řeholi, boj s nepřejícnými aristokraty o místo v životě, vždyť proto následovalo vyčerpání a nemoc, které nakonec podlehla,“ řekla Borková. Hlavní roli s ní nastudovala Ivana Skálová, její spolužačka z muzikálového oboru brněnské akademie múzických umění.