Druhá šance nefunguje. I dlužníky, kteří zaplatili, město vystěhovalo

Brno – Edita Skotalová dlužila brněnské městské části Brno-střed na nájemném 100 tisíc korun, touto částkou se zařadila mezi jedny z největších dlužníků. Radnice ji proto začlenila do projektu Druhá šance, která měla neplatičům pomoci ve chvíli, kdy jim hrozila výpověď z bytu. Přestože Edita Skotalová svůj dluh zaplatila, město jí nájem vypovědělo. Neměla totiž na zaplacení pokut z prodlení.

V městském bytě bydlela s manželem a dvěma dětmi. Původní dvacetitisícový dluh za nájemné se jim nedařilo splácet, a tak narostl do výše 100 tisíc korun. Do projektu Druhá šance vstoupila ve chvíli, kdy už neměla platnou nájemní smlouvu, ale město jí přislíbilo, že pokud dluh splatí, znovu smlouvu obnoví. „Pracovali jsme na tom, aby byl její dluh splacen. To se podařilo díky tomu, že paní Skotalové byl zpětně vyplacen invalidní důchod. Zvládla zaplatit celý stotisícový dluh,“ popsala slibný začátek Miriam Pallová z poradenského centra Triada. 

Protože dluh zaplatili, měla jim být podle projektu Druhé šance prodloužena nájemní smlouva. „Jenže pak nám přišel dopis z městské části o vyklizení bytu. Řekli nám, že s námi nájemní smlouvu nepodepíšou, pokud nezaplatíme úroky z prodlení ve výši 40 tisíc korun. Na to už jsem peníze ale neměla,“ řekla se smutkem v hlase Skotalová. Požádala proto radnici o prominutí úroků. Úřad jí smazal polovinu úroků, ale už jí neumožnil zbytek uhradit ve splátkách.

Miriam Pallová o situaci Edity Skotalové a projektu Druhá šance (zdroj: ČT24)

„Řešili jsme to s místostarostou městské části, upozorňovali jsme ho na to, jaké dopady bude pro rodinu mít neprodloužení smlouvy. On reagoval tím, že úkolem radnice je očištění bytového fondu, nikoliv sociální práce,“ dodala Pallová.

Podle starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky (ODS) radnice musí po lidech požadovat nájemné i úroky. „Je to nutná podmínka toho, aby mohl být jejich případ vyřešen. Musí zaplatit dluh, soudní náklady na řízení, které ale nedosahují astronomické výše, a ještě úroky, ty ale zastupitelstvo městské části běžně promíjí. Neuhrazení všech požadovaných částek je patrně důvodem, proč tento případ nebyl úspěšně uzavřen,“ řekl.

Nájem rodině Skotalových tak vypršel k prvnímu září a rodina musela z bytu odejít. Jenže neměla kam. Děti proto skončily v Kociánce, manžel bydlí u známých a paní Skotalová se sama protlouká, jak to jen jde. „Většinou přespím u kamarádky, ale někdy to nejde, a tak jsem venku,“ pokrčila rameny Skotalová. V podstatě došlo k rozpadu rodiny. A jejich finanční možnosti jim výhledově nedávají žádnou šanci na to, sehnat si komerční bydlení.

Byla to spíš poslední šance, jak dostat z těchto lidí jejich poslední peníze, myslí si Pallová

Příklad Skotalových není nijak ojedinělý. Podobně dopadly desítky nájemníků zapojených do Druhé šance. Podle Miriam Pallové projekt jednoznačně selhal. „Výsledky mluví samy za sebe. Úřad městské části nedodržel to, co veřejně deklaroval. Že pokud neplatiči splatí svoje dluhy, nepřijdou o bydlení. Nabízí se tedy otázky, jestli zapojení radnice pro projektu bylo myšleno vážně, nebo bylo jen součástí předvolební kampaně,“ uzavřela.

Další osudy neplatičů a názory zástupců neziskových organizací a politiků na projekt Druhé šance nabídne pořad Týden v regionech, vysílaný v sobotu 3. prosince ve 12:00 hodin na ČT1.