Do Slavkova se sjeli vojáci, Napoleon se těší na další triumf

Slavkov u Brna - Kopec Santon nedaleko Tvarožné Lhoty bude o víkendu znovu v obležení napoleonských, rakouských a ruských vojsk. Rekonstrukcí bitvy tří císařů si Slavkovští připomenou 206. výročí slavného Napoleonova vítězství. Letos se jí zúčastní 900 vojáků, čtyřicet koní a střílet se bude z dvaceti děl.

Letošní rekonstrukce bude nejspíš velice věrná. Meteorologové očekávají, že Santon zahalí mlha a vojáci budou bojovat v blátě – stejně jako v roce 1805. Organizátoři z toho ale nejsou příliš nadšeni. „Pro rekonstrukci a ukázku výcviku a výzbroje vojáků je nejlepší pěkné počasí, aby diváci z toho něco měli a hlavně aby něco viděli,“ poukázal Lubomír Partyka z Klubu vojenské historie Ostrava.

Tradice již od roku 1998

Slavkov si slavného císaře a vojevůdce připomíná v srpnu Napoleonskými dny, na začátku prosince pak rekonstrukcí bitvy, při níž Napoleon v roce 1805 porazil početnější ruské a rakouské šiky. Bitvu si každý rok zopakuje několik set členů vojenských historických klubů z několika evropských zemí. V roce 2005 při příležitosti jubilejního 200. výročí bitvy se rekonstrukce zúčastnilo rekordních 3 500 vojáků. Scénář bitevní ukázky, kterou doprovází komentář historika, je vždy inspirován některou vybranou částí bitvy.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Program oslav 206. výročí bitvy u Slavkova (2.-4. 12. 2011)

SOBOTA 3. PROSINCE

  • 14.00-15.30, Tvarožná Lhota: rekonstrukce bitvy tří císařů
  • 19.30, Slavkov u Brna: defilé vojsk zakončené ohňostrojem
  • 10.00-17.00: kostýmové prohlídky zámku s Napoleonem
  • 09.00-21.00: řemeslný a vánoční jarmark na nádvoří zámku

NEDĚLE 4. PROSINCE

  • 09.00-18.00: prohlídky zámku a podzemí
  • 10.30-11.00, Prace: pietní akt u Mohyly míru

PO CELOU DOBU OSLAV 2.-4. PROSINCE:

  • vojenská ležení (Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná)

VÝSTAVY NA ZÁMKU SLAVKOV:

  • „Kancelář čtyř panovníků, 300. výročí narození Václava Antonína Kounice“
  • „Loutky pro radost z radosti“
  • „Krajka na zámku“
  • výstava fotografií z akcí napoleonského re-enactmentu

Tradice vznikla v roce 1998, letošní akce tak bude už třináctou v řadě. Do postavy Napoleona se po třech letech opět vžije Američan Mark Schneider. Napoleonem u Slavkova byl již v letech 2005, 2007 a 2008. Svým vystupováním, fyziognomií a jezdeckým uměním si v této roli získal přízeň účastníků i návštěvníků akcí v celé Evropě.

Napoleonův slavkovský ústup

Do doby zrodu Napoleonova plánu pro bitvu u Slavkova návštěvníky převede audiovizuální expozice na Staré poště pozořické dnes v 15 hodin. Podle pamětí generála Thiébaulta se právě tam 28. listopadu 1805 konala klíčová porada mezi Napoleonem a jeho maršály. Ve zdánlivě nevýhodné situaci se vojevůdce rozhodl pro riskantní krok a nabídl protivníkovi výhodnější pozici.

Režie David Bonaventura, scénář Jakub Samek,
hrají Radim Dostál, Tomáš Doležal, Michael Richter a další

Autobusy budou jezdit častěji

Podívat se na hlavní bod akce - rekonstrukci bitvy - obvykle přijede pět až deset tisíc lidí. Dopravci proto také na tento víkend naplánovali posílení dopravy. Ze zastávky Úzká v Brně až k motorestu Rohlenka ve Slavkově bude v sobotu častěji jezdit linka 702. Cena jízdného podle běžného tarifu je 24 korun, držitelé předplatních jízdenek v zónách 100 a 101 si dokoupí pouze lístek v hodnotě 14 korun.