Pochybnou zakázku na kremační pece nechce městská firma zrušit

Pardubice - Podezřelou zakázku na opravu žehových pecí v historickém krematoriu řeší pardubický magistrát. Radní zpochybňují celou soutěž a požadují odvolání členů představenstva Služeb města Pardubic. Výběrové řízení bylo podle nich netransparentní.

Služby města Pardubic zrušily soutěž, aby mohly vybrat českou firmu, kterou prosazovaly. Druhý uchazeč, italská firma, sice původně nabídl nové pece za cenu opravy starých, ale přesto neuspěl. Radním se to nelíbí. „Soutěž vidím jako netransparentní a velmi pochybnou. Byla tam iniciativa vedení společnosti poskytnout renovaci pecí bez výběrového řízení,“ domnívá se náměstek primátorky František Brendl.

Kritice Služby města Pardubic čelí proto, že Italové nabídli nové pece, které byly o pět milionů levnější a mnohem úspornější. Služby ale zakázku nečekaně zrušily a vypsaly novou soutěž. Tentokrát pouze na generální opravu pecí. Uspěla česká firma, Italové nabídku stáhli.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Pokud bychom porovnávali veřejné zakázky zadávané na městě a tuto zakázku, jak ji zadaly Služby, tak je zcela jistě oprávněně terčem kritiky,“ myslí si i pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. Firma se ale brání. „Nedomnívám se, že by tam došlo k nějakému závažnému pochybení, protože v podmínkách výběrového řízení bylo vyhrazeno právo zadavatele soutěž zrušit,“ říká David Letošník, předseda představenstva Služeb města Pardubic.

Kvůli pochybné zakázce chtějí radní hlasovat o odvolání představenstva společnosti. Ať dopadne hlasování jakkoliv, Služby města Pardubic rozporuplné výběrové řízení rušit nehodlají.