Studenti Rašínovy vysoké školy si mají další studium zajistit sami

Brno – Vedení soukromé Rašínovy vysoké školy dnes studentům magisterského programu oficiálně oznámilo, že si mají náhradní studium zajistit sami. Škola se i přesto ještě pokusí vyjednat přestup, tentokrát s Podnikatelskou fakultou VUT. Studenti se měli původně přesunout na Masarykovu univerzitu, ta je ale ve čtvrtek oficiálně odmítla převzít. Od 1. prosince tak přišli o svá studentská práva a výhody.

Rašínova škola v lednu přišla o akreditaci pro magisterský program a do konce listopadu měla za povinnost svým studentům zajistit náhradní výuku. „Musíme se přihlásit na úřad práce, budeme muset odvádět sociální a zdravotní pojištění, někteří z nás přijdou o sirotčí důchody, které jim plynou ze statutu studenta,“ řekla jedna ze studentek, která si nepřála zveřejnit svoje jméno. 

Někteří studenti si dnes ze školy odnesli potvrzení o ukončení studia a budou se snažit zajistit si místo na jiné vysoké škole sami, jiní zamířili na úřad práce. „Řekli nám to, co vždycky, žádné řešení ještě není, prostě to zase oddalují,“ uvedla dnes jedna ze studentek. Vedení školy studentům slíbilo, že se jim pokusí vyjednat místa na další škole, tentokrát na Podnikatelské fakultě VUT. „Zatím to nebudu nijak řešit. Stále nám dávají nějaké naděje, ale moc tomu nevěřím. Upřímně, nevím, co mám dělat,“ povzdechla si studentka.

Studenti by měli zažalovat stát, že něco takového připustil

„Já, pokud bych byl studentem, šel bych se přihlásit na úřad práce a poté bych se připojil jako osoba zúčastněná na řízení, které probíhá proti ministerstvu školství. Po státu bych požadoval náhradu škody za to, že tento stav vůbec připustil,“ uvedl právník Rašínovy vysoké školy Radek Ondruš. Odvolává se především na to, že podmínky ve škole i sbor vyučujících jsou stále stejné jako v době, kdy ministerstvo škole udělilo akreditaci.

Snahy školy bránit se podle něj navíc váznou na ministerstvu. „Žádost o přezkum už dávno leží na stole ministrovi školství a do dneška o tom nerozhodl. Třicetidenní lhůta ze zákona dávno skončila. Na stole teď bude mít odvolání, kde opakovaně žádáme, aby studentům bylo umožněno aspoň dostudovat,“ dodal Ondruš. 

Problémy Rašínovy vysoké školy

Brněnská soukromá škola se dostala do problémů po kontrole, kterou v květnu 2010 provedla Akreditační komise. Kontrola odhalila, že jeden z magisterských programů nesplňuje základní nároky pro tento typ studia. Studenti prezenčního studia například měli výuku jen jeden den v týdnu. Ve škole, která funguje od roku 2002, navíc vyučovali jen čtyři místo povinných 15 profesorů nebo docentů. Už před rokem komise upozornila na nízkou úroveň bakalářských a diplomových prací. Česká televize před časem odhalila, že náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS) obhájila na této škole diplomovou práci, která nesplňuje formální požadavky.

V červenci 2010 ministerstvo školství zahájilo se školou správní řízení. Letos v lednu byla škole odebrána akreditace na jeden magisterský program.