Turnov uzavřel silnici k Valdštejnu, hrozí další sesuv

Turnov (Semilsko) - Radnice v Turnově zakázala vstup a vjezd do ohrožené oblasti u hradu Valdštejn, kde se v polovině listopadu zřítila část pískovcového skalního masivu a zavalila přístupovou silnici k hradu. Místo je nebezpečné, statici a geologové na místě zjistili, že by se mohl zřítit i sousední skalní blok. Zákaz vstupu platí na dobu tří měsíců, než se rozhodne o dalším osudu ohroženého skalního bloku.

Tuny kamení zavalily obslužnou silnici k hradu Valdštejn v noci na 12. listopadu. Na silnici se zřítila část pískovcové skály, která polámala i několik stromů, nikomu se ale nic nestalo. Město uzavřelo prostor v bezprostředním okolí poslední pravotočivé zatáčky před hradním mostem. V místě uzavírky je umístěno výstražné značení. „Turisté mají možnost tento úsek projít zkrácením zatáčky, vjezd na hradní silnici pro vozidla bude znemožněn závorou,“ řekl Miroslav Šnajdr ze správy městského majetku.

V pořádku nejsou ani skalní bloky, na kterých stojí hrad

„V Českém ráji není řícení skal ničím výjimečným, sesuv u Valdštejnu byl ale letos největší,“ řekl externí pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Petr Jenč. Menší sesuv skály nastal podle něj také letos na jaře v Příhrazských skalách, kde se zřítila část takzvaných Velikonočních věží. „Náchylnější jsou k tomu skály nějak poznamenané lidskou činností, u Valdštejnu šlo o masiv, kde se v minulosti těžil kámen,“ vysvětlil.

Hrad Valdštejn u Turnova v Českém ráji
Zdroj: ČT24

Hrad Valdštejn leží v srdci Českého ráje. Na mohutných kamenných blocích byl založen ve druhé polovině 13. století. Hrad je kolébkou stejnojmenného šlechtického rodu. V Českém ráji je hradem nejstarším a je současně druhou památkou, která byla v Čechách zpřístupněna. Nestabilita skalního masivu neohrožuje jen cestu k němu, ani bloky, na nichž hrad stojí, nejsou úplně v pořádku. V příštím roce by se mělo pracovat právě na zajištění skalního podloží pod Novým palácem na třetím skalním bloku.