Žákům končí „azbestové prázdniny“, začíná akce kulový blesk

České Budějovice - Dětem ze tří budějovických škol, ve kterých se po rekonstrukci objevil karcinogenní azbest, končí mimořádné volno. Radnice je od pondělí rozmístí do jiných zařízení. Město tak čeká největší stěhování školáků v historii. Dopravní podnik vypraví i speciální linky.

Tisícovka školáků se v pondělí rozptýlí do pěti různých míst. Do takzvané akce kulový blesk se zapojila například Základní škola Jindřicha Šimona Baara, kde uvolnili devět tříd pro 200 dětí a devět učitelů. Vlastní žáky stěhují do odborných učeben. „Podařilo se nám umístit všechny děti,“ uvedl ředitel školy Vladimír Čunát. Rodiče uklidňuje i ředitelka uzavřené školy Marie Nedvědová. „Poradíme si i s touto situací,“ dodává.

Děti se do svých tříd vrátí asi až v příštím roce

Rodičům se ale přesuny dětí po městě i mimo něj nelíbí. „Mrzí mě to hlavně proto, že jsou to malé děti, které se do školy těší. Teď ale neví, do čeho půjdou,“ říká Václav Kabíček. Obě jeho děti čeká dojíždění autobusem do školy v deset kilometrů vzdálené Hluboké. Dopravci proto dnes vyčlenili autobusy, které školáky po městě začnou zdarma přepravovat. Městský podnik přijdou mimořádné jízdy měsíčně zhruba na dvě stě tisíc korun. Radní zatím nedokázali spočítat, kolik peněz si všechny tyto změny vyžádají.

Školy s azbestem zatím zůstávají uzavřené, specialisté stále zjišťují, kde se nebezpečná látka uvnitř vzala. „Na májských školách probíhá velice podrobný průzkum,“ potvrdil náměstek primátora Petr Podhola.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)