Karlovarské farmářské trhy přilákaly jen část farmářů

Karlovy Vary – Problémy, které trápí zemědělce v Karlovarském kraji, byly jasně vidět na letošních farmářských trzích, které uspořádal krajský úřad. I třetí ročník byl ve znamení výhradně regionální produkce. Nedostávalo se proto například ovoce a zeleniny, kterému podmínky v kraji nepřejí. Řada farmářů navíc trhy ignorovala. Cesta do krajského města je pro ně drahá a kraj je k účasti nijak nemotivuje.

Na farmářské trhy přímo pod okny hejtmanství dorazilo letos 28 prodejců – pekaři, včelaři, sýraři, regionální výrobci piva a likérů i pěstitelé zeleniny a ovoce. Především s tím posledním ale nakonec museli vypomoci hosté, které Karlovarští pozvali z druhého konce republiky – ze Zlínského kraje. „Přinesli nám ukázku toho, co se dělá u nich – zeleninu a víno a podobné věci. Bylo by samozřejmě ideální, kdyby se pěstitelství zeleniny, případně i ovoce rozmohlo i tady,“ shrnul radní Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč.

Na letošních karlovarských trzích bylo také patrné, že kraj nedokázal k účasti přemluvit množství regionálních pěstitelů a chovatelů. Mnozí dávají přednost takzvanému prodeji ze dvora. Říkají, že takovým způsobem lépe vyhoví specifickým přáním zákazníka, který se navíc může podívat, v jakém prostředí potraviny vznikají. Farmáři tak ušetří za cestu do Karlových Varů, ke které je nic nemotivuje. „Než sem dojedou, mají náklady v řádu tisíců korun a o to víc musí prodat,“ poukázal předseda Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger.

Přesto chce Karlovarský kraj v tradici trhů pokračovat. Zemědělci, které krajská akce zaujme, se tak v regionální metropoli sejdou zase v příštím roce.