Pražský arcibiskup odsloužil slavnostní mši pro děti, co pomáhají dětem

Praha – Pražský arcibiskup Dominik Duka odsloužil v katedrále sv. Víta slavnostní mši pro děti z hnutí Stonožka, které pomáhají dětem z válečných oblastí, mimo jiné v Afghánistánu. Tam žáci základních škol pomohli prodejem obrázků a adventních věnců vybudovat např. hřiště pro školu v Logaru a z peněz se zaplatitili i slovníky pro afghánské děti. Bohoslužba patřila k řadě akcí připomínajících oslavy 800. výročí narození svaté Anežky České.

Podle prezidentky hnutí Stonožka Běly Jensen děti malují vánoční přání, získávají finanční prostředky organizováním Stonožkových týdnů a také pořádají sbírky na pomoc nemocným a postiženým dětem v Česku i v jiných zemích světa. „Když dítě pomáhá dítěti, tak ta pomoc je potom na úplně jiné rovině,“ podotkl Dominik Duka. Pro letošek si sdružení naplánovalo získat dostatek finančních prostředků na nákup autolékárniček pro obyvatele Afghánistánu. 

Dobrovolnické mírové hnutí pracuje už 21 let, za tu dobu se humanitárních projektů zúčastnili tisíce dětí i stovky učitelů. Členem hnutí je například i známý herec a moderátor Mareb Eben: „Mně se na tomhle hnutí vždycky líbilo, že ty děti musí něco udělat, že nestojí někde s nataženou rukou.“ Stonožkové hnutí má své patrony i mezi dalšími významnými osobnostmi ze zahraničí i z Česka. 

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Při práci v oblastech postižených válečnými konflikty pomáhají členům hnutí i velitelé a vojáci mírových sborů české armády. „To je symbol, který ukazuje, že armáda skutečně má hájit život a to takovým způsobem, který respektuje také úctu a lásku k člověku,“ pochvaluje si pražský arcibiskup.