V Rokycanech zbourají supermarket

Plzeň - V Rokycanech chystají demolici svého historicky prvního supermarketu. Ten má ve městě téměř dvacetiletou tradici. Vedení města chce na jeho místě postavit parkoviště. Zároveň věří, že se demolicí supermarketu postupně centrum města zklidní kvůli snížení dopravy v této lokalitě.

Supermarket Norma postavili v Rokycanech v roce 1992. Byla to první stavba svého druhu ve městě. Teď ale půjde k zemi. „Rada rozhodla, že už tu nájemní smlouvu Normě, přestože o to požádala, neprodloužíme,“ komentuje rozhodnutí místostarostka Rokycan Marie Hlávková. 

Supermarkety totiž zahltily centrum města. To se odrazilo i na hustotě dopravy a centrum je mnohdy téměř neprůjezdné. „Ta doprava se ve špičkách kumuluje, vznikají automobilové kolony,“ popisuje situaci Marie Hlávková.

Rokycany jsou v počtu supermarketů krajskou raritou. Na patnáct tisíc obyvatel připadá hned šest nákupních center. Zastupitelstvo ale může rozhodovat pouze o supermarketech na pozemcích města. Investoři tak často vyhledávají soukromé pozemky. Podobná situace nastala například v Sušici. „Zabránit jejich výstavbě nemůžeme,“ přiznává sušický starosta Petr Mottl. 

Nic tedy nebrání tomu, aby další supermarkety přibývaly. Navíc řada menších měst má o ně zájem. „Drtivá část veřejnosti ve městě Dobřany je pro to, aby toto zařízení ve městě bylo,“ uvádí starosta Dobřan Marek Sýkora. 

To se ale dotkne malých živnostníků, kteří supermarketům nemůžou konkurovat. „Tady zaniklo, troufnu si říct, kolem desítky malých obchodů,“ odhaduje Marie Hlávková. „Myslím si, že je to latentní stav boje o přežití,“ dodává Petr Mottl. 

Rokycany jsou tak zřejmě prvním městem v kraji, které se rozhodlo, že jeden ze svých supermarketů zbourá.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)