Praha hledá využití pro opencard, nabízí ji bankám

Praha – Nové složení pražské radnice hledá další využití pro kontroverzní projekt opencard za stovky milionů korun. Magistrát chce kartu použít především na další platby, rodí se proto první plány spolupráce s bankami, které by technologický vývoj karty mohly i zaplatit. Banky už o opencard v minulosti zájem projevily, projekt ale tehdy usnul. Nyní ho bude mít na starosti nový šéf finančního výboru na magistrátu – bývalý bankovní guvernér Zdeněk Tůma (TOP 09).

„Variant je několik. Ta nejradikálnější říká zbavme se opencard a předejme ji nějaké bankovní instituci,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Pokud by se radnice s bankami dohodla, mohla by karta sloužit například k drobnějším každodenním nákupům s maximálním limitem v řádu stovek korun. Nyní funguje jako předplacená karta pro městskou hromadnou dopravu, platí se s ní parkovné a slouží i jako doklad v městské knihovně.

Červená kartička se špatnou pověstí má být více sexy

„Ta karta by měla být sexy, měla by přinést služby, které běžný občan potřebuje,“ domnívá se Roman Kotlán se Sdružení pro platební karty. Opencard by tak mohla například obsahovat i aplikaci, která by umožňovala nákup vstupenek do divadel a muzeí. V úvahu připadá také program speciálních slev. „Já si dokážu představit, že pokud se to rozumně zdůvodní, tak budu pro,“ řekl ČT náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

V takovém případě by se ale musela změnit celá technologie. Karta by byla buď čipová nebo bezkontaktní, kdy by ji stačilo jen přiložit ke speciálnímu terminálu. Nikdo ale dosud nespočítal, kolik by změny Pražany stály. „Předpokládám, že by spolupracovaly různé banky, pak by šlo například o snížení nákladů spojených s vydáním a zabezpečením takové karty,“ uvedl ředitel komunikace CITIBANK pro Českou a Slovenskou republiku Branislav Cehlárik.

Banky se podílejí na městských kartách například v Londýně a v Bratislavě

Podle plánu magistrátu by v ideálním případě zodpovídala za novou technologii banka, know how by ale dál zůstalo městu. Pro převod karty z města na banku jsou ale nutné i jasné majetkové poměry. Radnice se proto už delší dobu snaží odstřihnout od vlivu firmu Haguess, která opencard zakládala.