V Domově na hradě Rychmburk spadla omítka na dva klienty

Předhradí (Chrudimsko) - Po pádu omítky ze stropu místnosti v Domově na hradě Rychmburk na Chrudimsku skončili dnes dva klienti domova v nemocnici. Na místo vyrazili záchranáři i policisté, jak potvrdila ředitelka domova Marie Zelenková. Zřícení části stropu podle statika způsobila únava materiálu a nezvykle velká tloušťka omítky.

„V místnosti, kde spadla omítka ze stropu, byli tři klienti, dva padající omítka zasáhla a byli převezeni do nemocnice, ale vypadá to, že jsou v pořádku. Třetí klient zasažen nebyl,“ dodala Zelenková. Jeden klient měl na hlavě odřeniny středního rozsahu, byl proto odvezen na nemocniční oddělení ARO. Druhý klient utrpěl odřeniny menšího rozsahu. Lehce zranění muži zatím zůstávají v chrudimské nemocnici.

Zelenková pro ČT uvedla, že omítka spadla kvůli únavě materiálu, respektive šroubů, které drží rákosové stropy. „Za ty roky šlo o únavu materiálu, která neudržela omítku, a proto došlo k jejímu pádu,“ dodala. Podle statika Petra Skoupého navíc tloušťka omítky dosahovala v průměru čtyř centimetrů namísto běžně používaných dvou. Pardubický kraj jako zřizovatel domova pro duševně nemocné odmítá, že by se údržbě hradu nevěnoval.

Místo neštěstí si prohlédl statik, který nyní zpracovává posudek. Domovu doporučil přesunout část klientů na jiná místa. „Část klientů umístíme na lůžka v rámci domova, o zbývající se postarají další příspěvkové organizace Pardubického kraje,“ řekla Zelenková.

K zásahu na hradě vyjížděli hasiči ve 04:59 hodin. Mluvčí pardubických hasičů uvedla, že v jedné z místností spadla omítka o rozměrech dva krát dva metry: „Hasiči vynosili vybavení poškozené místnosti a zjistili, že krytina střechy je ve špatném stavu. Velitel zásahu nechal na místo povolat statika. Za přítomnosti policistů byl pokoj uzamčen a zapečetěn.“ Nyní se podle Zelenkové řeší, že se v budoucnu vymění střešní krytina na budově. Rozsah stavebních prací však bude stanoven až po zpracování znaleckého posudku.

Domov na hradě Rychmburk je určen pro osoby s chronickým duševním onemocněním starší 18 let, které mají sníženou soběstačnost a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné osoby. Domov umístěný na hradě ze 13. století a v přilehlých objektech je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, v roce 2010 domov nabízel 64 lůžek.