V Odoleně Vodě zaplatíte i Vodolským dukátem

Odolena Voda - Odolena Voda je od 4. prosince už čtvrtým městem v republice, které má svoje vlastní regionální platidlo – Vodolský dukát. Mince má přispět k propagaci města, ocení ji proto hlavně turisté a sběratelé.

Dukát je vyrobený ze stejné slitiny jako euromince, v oběhu bude celý rok. Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vyrazila 3 500 kusů. Nominální hodnota mince je 60 korun. Lidé s ní zatím mohou zaplatit na čtyřech místech ve městě. Vedle květinářství a cukrárny i ve dvou restauracích.

Nad Vodolským dukátem ale radní dlouho váhali. Zelenou dostal až na třetí pokus. „Byli k tomu skeptičtí, protože to má být lokální platidlo a má propagovat město. To jsou věci, které se na minci moc nehodí,“ řekl ČT místostarosta Karel Philipp.

Nápad na lokální dukáty vznikl v Polsku

Na lícové straně dukátu je vyobrazen kostel svatého Klimenta, na rubu znak města Odolena Voda. V tuzemsku už mají své platidlo v Jablonci nad Nisou, v Plzni a v Olomouci. Jablonecké platidlo se jmenuje „grešle“, v Plzni mohou lidé platit „andělíčky“ a v Olomouci od listopadu „držgrešlí“.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)